Laga mat tillsammans med barnen

Mina barn är det bästa som har hänt i mitt liv. Självklart försöker jag umgås med dom så mycket som möjligt även om tiden är knapp. Jag jobbar heltid, har ganska lång restid till och från jobbet, ska sköta om hem och hushåll, skjutsa och hämta barn till aktiviteter, utöva egna aktiviteter, blogga och förhoppningsvis även ta det lugnt. Sedan vill man även försöka umgås med maken, övriga familjen och vänner. Ni hör själva, hur får man allt att gå ihop?!

Gustaf i köket

Gustaf i köket

Jag gillar att laga och äta mat och ett perfekt sätt att umgås med barnen är att göra det i köket. Både under tillagning av maten och runt middagsbordet.

Filippa i köket

Filippa i köket

Under tillagningen får vi en chans att umgås och dessutom lär sig barnen mer om mat och matlagning, samarbete, kreativitet och det stärker deras självkänsla. Maten smakar mycket godare när man har varit med och lagat den. Vi föräldrar måste lära oss att släppa kontrollen och bjuda in barnen att hjälpa till. Det gör inget om det blir lite stökigt – det är bara att städa upp efteråt.

Runt middagsbordet får vi sedan en chans att i lugn och ro samtala om saker som hänt under dagen eller funderingar som barnen har om allt från smått till stort.

IKEA har precis släppt en rapport ”Life At Home”. I den framkommer att nästan hälften av alla föräldrar känner att tiden inte räcker till för lek med barnen vilket ger dåligt samvete. Samtidigt saknar de flesta barn baskunskaper om mat och matlagning, helt enkelt för att föräldrarna oroar sig för stöket och stressen som följer när barnen släpps in i köket. Två av tre föräldrar anser att det är viktigt att barnen är delaktiga i köket. Nio av tio föräldrar säger att de redan involverar barnen i aktiviteter som rör mat. Barnen får dock för det mesta hjälpa till med att duka av och göra annat som har med städning att göra. Inga direkt utmanande och roliga moment alltså.

”Laga mat med föräldrarna” är ett manifest från barn till föräldrar. I den listas fem regler som gör det roligt att laga mat och som lockar barnen till köket. De fem reglerna är enkla men viktiga, kolla in filmen nedan. Så nu ser vi till att släppa kontrollen, bjud in barnen, umgås och ha kul!

Detta är ett sponsrat inlägg.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *