Lammstek och rotfruktsgratäng
I söndags hade vi tänkt att äta lammstek till middag. På morgonen la jag en rå lammstek på 1.2 kg i en stor gryta. Jag hackade två schalottenlökar, 3 vitlöksklyftor, tog 2 dl rött vin samt timjan, salt och peppar och allt detta fick också följa med ner i grytan. Ugnen satte jag på 80 grader och sen in med grytan och på med locket. Där fick lammet ligga i 6-7 timmar medan vi var iväg på adventslunch hos Mattias moster. När vi kom hem möttes vi av en underbar doft och en lammstek som var perfekt! Lagom rosa i mitten och mört och härligt. Skyn som bildats i grytan fick först silas och sen kokas samman med lite grädde till en underbar sås.
Till lammet gjorde jag en rotfruktsgratäng. Jag kokade morot, palsternacka, rotselleri och gul lök i mjölk och grädde, salt och peppar. Efter 10 minuter hällde jag över rotfrukterna och gräddmjölken i en gratängform och på med riven ost. Det fick sedan gratineras i ugnen på 225 grader i 15 minuter.
Tyvärr var vi alltför mätta efter lunchen med efterföljande adventsfika så lammet fick vi spara till idag måndag (på söndagen åt barnen risgrynsgröt som jag kokade och jag och Mattias åt varma mackor med lammkött på). Väldigt gott var det! Att tillaga kött på låg värme under lång tid är verkligen att rekommendera. Blir extra mört och gott!
Senaste kommentarer