Hannus jordiga
Det har varit en lååång, seg, kall och snöig vinter och den verkar inte slut än. Förra året vid den här tiden var det solsken och värme. Jag längtar så efter våren! Känna solen tina upp kropp och själ. Se naturen skifta från vit och grå till grön och skön. Längtar massor efter grönsaker som smakar något. Allra helst plockat från min egen trädgård, men även alla primörer som snart gör entré i butikerna. Jag längtar ännu mer efter att ha läst den nya kokboken Hannus jordiga av Hannu Sarenström.
Vi känner Hannu Sarenström från både tv, tidningar och böcker. Han är matkreatören, trädgårdsinspiratören, författaren och tv-profilen som skriver och berättar om det sköna, gröna livet sedan många år tillbaka. Lusten ska vara det drivande både i trädgården och köket. Det han lagar ska vara enkelt, lättlagat och gärna finnas i trädgården.
Hannus jordiga är en bok full av härliga, läckra vegetariska recept! Recepten bygger på frukt och grönt från försommarodlingens första primörer samt gratisgrödor i form av ramslök och nässlor, sommarens smakrika, soliga grönsaker, sensommarens skördefester och höstens frukter och bär. Maten är inspirerad från många kontinenter men förenade av svensk sommar. Rätterna är tänkta att fungera både som ensamrätter eller som tillbehör till kött, fisk, fågel. Hannus syfte med boken är att förmedla hur härligt, fräscht och gott det är att få in mer grönt i sin vardagliga kost.
Nej, man behöver inte vara vegetarian för att äta grönt, men sund är bra. Det handlar om att lär kroppen bli beroende av vitaminer och fibrer. Om man kan lära sin kropp att bli beroende av socker, tobak eller alkohol kan man också lära den att signalera att nu vill den ha vitaminer.
Jag blev förälskad i boken redan när jag höll i den i min hand första gången. Vilket härligt omslag och så skön att hålla i! Innehållet lämnar mig inte oberörd. Jag är inte jätteförtjust i typsnittet men bilderna med dess utförande och färger och själva recepten väger upp för detta. Det finns så mycket gott att välja och vraka bland. Några av mina favoritrecept är Spaghetti med vinkokt zucchini med smak av timjan, Friterade risbollar med saffran och sås på färska tomater, Äppelbruschetta med grönkål vitlök och chili, Ugnsbakad paprika med fänkål och getost, Bondbönor med ärtor och mozzarella. Visst blir man sugen på att äta mer grönt?!
Sommarpaj med zucchini och parmesan, 4 port
Pajskal
75 g kallt smör
2 ½ dl vetemjöl
¾ dl ricotta eller kvarg
Fyllning
2 zucchini
4 ägg
2 dl grädde
3 dl parmesan, finriven
salt och nymalen svartpeppar
Värm ugnen till 200°.
Pajskal:
Lägg smör, mjöl och ricotta i en matberedare och kör ihop till en slät deg. Alternativt hackar du ihop degen för hand. Tryck ut degen i en rund form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Jag gillar höga ojämna kanter som ger en rustik känsla, men det är en smaksak. Låt vila kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter, ställ åt sidan. Sänk värmen till 175°.
Fyllning:
Riv zucchinin med skalet på. Vispa ihop ägg, grädde och parmesan. Blanda försiktigt ner den rivna zucchinin. Smaka av med salt och peppar. Grädda mitt i ugnen i ca 35–40 minuter. Låt pajen svalna något innan den serveras.
Senaste kommentarer