I trevligt sällskap
Igår kväll bjöd vi över ett kompispar och deras barn på trevlig lördagsmiddag. Hur god mat man än lagar smakar den alltid lite bättre i trevligt sällskap!
För en gångs skull bjöd vi på förrätt innan maten. Det var ett tag sedan. På senaste tiden har vi för det mesta bara bjudit på snacks och småplock innan maten men den här gången blev det alltså förrätt. En fantastiskt god sådan. Och en note-to-self: Gör denna fler gånger. Går snabbt och lätt att göra och är bara så gott! Vi bjöd på Chèvre Chaud, dvs toast med getost och honug. Om man vill kan man även toppa med valnötter, men då en i sällskapet är allergisk mot nötter skippade vi detta.
Till huvudrätt blev det kött. Fin ryggbiff i skivor som vi skar upp, stekte så de blev rare och till detta serverade vi den krämiga potatisgratängen som är så god, såser och sallad.
Efterrätten blev ost och kex och till kaffet en varsin Magnum After Dinner. Helt perfekt hela middagen! God öl och gott vin var kvällens dricka.
Chèvre Chaud, 4 st
4 skivor lantbröd
smör
4 skivor chèvre ost, ca 1 cm tjocka
flytande honung
späd sallad
ev. valnötter
Sätt på ugnen på grillelement och 250 grader. Lägg ut 4 skivor lantbröd på en plåt med bakplåtspapper. Smöra dessa på ovansidan. Lägg getosten på brödskivorna. Ställ in plåten ganska högt upp i ugnen. Gratinera tills osten har fin färg ca 4-5 minuter. Ringla honung över osten. Strö eventuellt på valnötter. Lägg salladsblad på fyra tallrikar och lägg en toast på varje. Ät och njut!
Krämig potatisgratäng, 4-5 port
1 kg mjölig potatis
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vispgrädde (vi hade slut på grädde så vi använde bara lättmjölk men det blev riktigt krämigt och gott ändå)
1/2 skalad lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1/2 msk salt
25 g smör
Värm ugnen till 240 grader. Skala potatis och skär den i centimetertjocka skivor. Lägg i en stor kastrull med mjölk, grädde, lök, vitlök och salt. Låt koka upp och sen sjuda eller småkoka tills potatisen är nästan mjuk. Rör om ofta. Smöra en ugnsform. Häll ner potatiskoket i den. Klicka på resten av smöret och gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills din potatisgratäng börjar bubbla och har fått fin färg. Ta gratängen ur ugnen, låt stå i 10-20 minuter innan den serveras.
Senaste kommentarer