Hembakat tunnbröd
För tredje året i rad följer vi nu traditionen med hembakat tunnbröd. Att baka tunnbröd, framför allt till jul, har länge varit en tradition generationer tillbaka i min mans familj och denna tradition vill vi givetvis ska föras vidare till den yngre generationen. Här kan ni se bilder och läsa om hur det såg ut 2017 och 2016. Tunnbröd är en klassiker på det norrländska julbordet (men äts självklart året om, inte minst till surströmming). Det äts ofta i form av en skinkstut. Grunden i denna är tunnbröd och julskinka. Min skinsktut brukar bestå av tunnbröd, smör, julskinka, senap och äppelmos. Så gott och smakar extra gott med just hembakat tunnbröd.
Mattias mamma gör ordning degen hemma hos sig tidigt på morgonen. Receptet har använts i generationer och vill ni testa hittar ni släktreceptet här. När degen har fått jäsa åker vi iväg till en föreningslokal strax utanför stan (Östersund) som är utrustad med alla verktyg som behövs samt en elektrisk bakugn.
Det blir en ganska traditionell uppdelning av arbetet. Kvinnorna kavlar och männen gräddar. Barnen har lärt sig alla delar av arbetet och hugger i det där behövs. I år var första året Gustaf bakade och han lärde sig på nolltid. Filippa är proffs vid det här laget. Det är så oerhört kul att se barnens glädje och engagemang i tunnbrödsbaket.
Höjdpunkten på dagen kommer under lunchpausen när man för första gången får smaka brödet. Vi grillar korv som vi lindar in i nybakat tunnbröd. Magiskt gott och den bästa av alla belöningar!
Det här är en tradition som kommer upprepas år efter år. Roligt, utvecklande och med ett fantastiskt resultat!
Har man inte tillgång till bakugn kan man självklart baka tunnbröd hemma i stekpanna eller i egna ugnen. Här hittar ni recept på ett magiskt glutenfritt tunnbröd vi bara älskar eller recept på det norska tunnbrödet Lompe.
Senaste kommentarer