Laxpaj
Hemgjord paj är utmärkt att göra av rester i kylen. Själva hade vi kokt potatis, några kokta broccolibitar, en ostbit som började bli gammal och ugnsbakad lax som behövde ätas upp. Sagt och gjort, de bildade huvudingredienserna i dagens lunchpaj, laxpaj. Pajen var riktigt, riktigt god!
Laxpaj
1.5 dl fullkornsdinkel
2 dl dinkelsikt
0.5 tsk salt
50 g smör
100 g kokt kall potatis
2 msk kallt vatten
3 ägg
3 dl mjölk (eller 1.5 dl mjölk och 1.5 dl grädde)
Ugnsbakad lax
3 dl riven ost
2 hackade tomater
Kokta broccolibuketter
Salt och peppar
Vispa ihop äggen och mjölken (gräddmjölken). Blanda ner osten. Ha i valfri mängd ugnsbakad lax, broccoli och hackade tomater. Smaka av med salt och peppar.
Blanda mjöl och salt. Tillsätt smöret och finfördela det med fingrarna. Mosa potatisarna med en gaffel och rör i. Blanda till sist i vattnet och forma en deg. Låt degen vila i kylen minst en halvtimme. Värm ugnen till 200 grader. Tryck ut degen i en smord pajform och nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen i 10 minuter.
Häll ner fyllningen i pajskalet och grädda ytterligare 25-30 minuter.
Senaste kommentarer