Mat och bröd

Bröd är en utmärkt kolhydratkälla. Ibland ersätter vi ris/pasta/potatis med nybakat bröd eller så kompletterar vi en måltid som innehåller även ris/pasta/potatis med ett gott nybakat bröd till maten om man så vill och orkar. Bröd är ju gott!

Vissa maträtter passar extra bra att komplettera med bröd. Chili con carne är en sådan rätt. Till dagens middag gjorde jag chili con carne på köttfärs. Man kan också variera med högrev och göra långkok. Det är egentligen mycket godare men till vardags är det bekvämt att använda köttfärs då det går snabbt att laga ihop en chili con carne av.

Till chilin bakade jag makalöst goda frallor. Helt vanliga enkla toppade med solroskärnor. Många kallar dessa bröd för källarfranskor så jag kör på det. Solroskärnorna jag använde mig av var Risentas mycket smarta solroskärnor ”Topping & Bak”. Det är färdighackade solroskärnor, bara att strö på brödet! Verkligen smidigt!

Till chilin serverade vi källarfranskorna, men det går lika bra att komplettera med ris eller både ris och bröd. Vi kompletterade även med gräddfil och grönsaker få att få en komplett måltid! Mmmm, mycket gott!!!

Chili con carne, 4 port

600 g köttfärs
1 burk krossade tomater
1 burk stora vita bönor
1 burk vita bönor i tomatsås
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 paprika i valfri färg
salt, peppar, paprikapulver, chili

Hacka lök och paprika. Pressa vitlöken. Fräs detta. Smula ner köttfärsen och bryn den. Krydda efter egen smak med salt, peppar, paprikapulver och chili. Häll ned krossade tomater, vita bönor, vita bönor i tomatsås. Låt puttra. Minst 40 min, gärna upp till en timme.

Källarfranskor, 10 st

25g jäst
2 1/2 dl mjölk (37 grader)
1 msk olivolja
1 tsk salt
6-7 dl vetemjöl

ägg och solrosfrön

Smula jästen i en degbunke. Lös upp jästen med den fingervarma mjölken. Tillsätt oljan och saltet och rör om. Häll i mjölet så mycket som behövs. Degen ska bli smidig. Arbeta den ca 5-10 min. Låt den jäsa övertäckt i bunken i 30–40 minuter. Knåda sedan degen lätt på mjölat bakbord. Rulla ca 10 bröd och lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg, strö över solrosfrön och grädda dem i mitten på ugnen 250 grader i cirka 10 minuter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *