Näringsrika grönsaksjuicer och hälsoapp

Jag älskar frukt och grönt och har inga problem att följa Livsmedelsverkets kostråd att äta minst fem knytnävsstora portioner frukt och grönt om dagen (500 gram för vuxna och 400 gram för barn). Min man och mina barn, speciellt Gustaf, har inte lika lätt att få i sig den rekommenderade mängden. Gus är, precis som många andra barn, väldigt kinkig när det kommer till grönsaksbiten. Den nationella kostundersökningen Riksmaten visar att 80% (räknat på hela befolkningen) inte äter tillräckligt med frukt och grönsaker. Det är ju riktigt sorglig läsning. För att underlätta det dagliga intaget av frukt och grönt satsar jag på näringsrika grönsaksjuicer och hälsoapp.

Att dricka egengjord juice av färska grönsaker och frukter kan vara ett sätt att vara säker på att få i sig de näringsämnen som behövs för att må bra. Det finns två olika metoder att göra färsk juice av frukt och grönsaker. Antingen använder man en råsaftcentrifugering eller kallpressar juicen med en slow juicer. Båda metoderna ger lika näringsrika juicer som är fulla av vitaminer, enzymer och antioxidanter, men metoderna passar olika personer med olika behov.

Philips Avance MicroMasticating juicer

Philips Avance MicroMasticating juicer

Råsaftcentrifugen är mer tänkt för familjen som på ett enkelt sätt vill kunna få i alla behovet av frukt och grönt. En sådan hade jag tidigare. Slow juicers däremot är utformade för att enkelt extrahera saft från inte bara grönsaker och frukt utan även från blad, örter och nötter som det vanligtvis är svårt att göra juice av. Juicen blir dessutom tjockare och mer fiberrik då grönsakerna långsamt och under ett starkt tryck pressas ihop, vilket frigör fibrer, viktiga vitaminer, antioxidanter och enzymer. Slow juicern lät perfekt för mig och nu står det en från Philips, Philips Avance MicroMasticating juicer, hemma i mitt kök.

Till juciepressarna kan man ladda ner en hälsoapp, Healthy Drinks. I appen kan man enkelt se vilka näringsvärden och hälsoeffekter som varje grönsak och frukt har. Man kan även utmana sig själv inom olika områden (tex för att exempelvis få bättre sömn, förbättrat immunsystem, matsmältning eller ökad energi ) och efter detta få anpassade recept och inspiration. Den går att koppla till Hälsoappen som finns på alla (?) iPhones i alla fall. Den går att ladda ner gratis och finns tillgänglig för både iPhone och Android.

Passar perfekt även i trånga kök som mitt.

Passar perfekt även i trånga kök som mitt.

Jag gillar verkligen min slow juicer. Den är riktigt effektiv och bra. Hela 90% av frukten eller grönsaken kommer ut i juicen och därmed tar man till vara på så gott som allt. Den är riktigt snygg. Inte alls särskilt stor, så den får plats på bänken även i trånga kök som mitt. Väldigt lätt att rengöra. Bara att skölja av och stoppa in i diskmaskin.

Skär bort skal du inte vill ha med, ta bort kärnor och skär i mindre bitar.

Skär bort skal du inte vill ha med, ta bort kärnor och skär i mindre bitar.

Det mesta av frukt och grönt tas till vara vid tillverkningen och således alla nyttigheter.

Det mesta av frukt och grönt tas till vara vid tillverkningen och således alla nyttigheter.

Flera av er tänker säkert att juice inte är nyttigt då det innehåller socker, naturligt dock er i detta fall. WHO rekommenderar att inte mer än 10% av det dagliga energiintaget ska bestå av socker. Juicer gjorda på enbart frukt innehåller en hel del socker, men genom att byta ut lite eller all frukt mot grönsaker kan man minska sockernivån rejält. Man kan även tillsätta vatten för att sänka sockernivån ytterligare. Så har vi rett ut det!

Både snygg och bra!

Både snygg och bra!

Nu kommer det bli en hel del juicetillverkning här hemma. Självklart vill jag också bjuda er på några av mina recept. Jag tänkte införa ett inlägg kallat Veckans hälsodrink som jag publicerar här på bloggen en dag i veckan några veckor framöver. Vad tror ni om det?

Först ut är en hälsoshot, skapad av Marlene Gustawson. Perfekta drycken för att undvika förkylningar! Jag som är van att dricka drycker med ingefära älskade shoten, Mattias gillade den inte alls. På tok för stark för hans smak men alldeles underbar för min smak. Ingen direkt barnvänlig shot så de fick inte smaka. Nu ska här skapas juicer, drycker och soppor framöver!

Ingefärsshot med äpple.

Ingefärsshot med äpple.

Ingefärsshot med äpple, 2st

3 små äpplen
Ingefära, en bit som en medelstor potatis

Skala och skiva ingefäran. Skölj äpplena, dela och ta bort kärnhuset. Pressa allt i en juicecentrifug eller slow juicer. Häll upp i små shotglas eller på flaska. Om den känns i starkaste laget kan man späda den med lite vatten.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Denise Malmberg skriver:

    Vill gärna ta del av dina frukt- och grönsaksjuiser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *