Minska matsvinnet

Min blogg heter ju Leva Sunt men vad innebär det egentligen? Jo, för mig är det att leva gott, ha bra hälsa och göra gott för andra och vår miljö. Jag försöker på det sätt lilla jag kan bidra till ett mer hållbart konsumtionssamhälle. Jag köper gärna ekologiska, fairtrade eller närodlade produkter, jag försöker minska matsvinnet genom att när det finns köpa bra mat som snart går ut i bäst-före-datum, tar vara på rester och köper mat i säsong. Barnen ratade förut bananer som började bli lite bruna eller frukter med mindre skador och bruna fläckar. Rent slöseri tycker jag, det är bara skönhetsfläckar och påverkar ofta varken smak eller konsistens.

Knasiga men goda frukter!

Knasiga men goda frukter!

Frukt är gott oavsett hur den ser ut!

Frukt är gott oavsett hur den ser ut!

Som ett led i satsningen mot matsvinn börjar Coop idag som första matkedja att i utvalda stormarknader sälja frukt och grönt som annars skulle ha kasserats, sk knasiga grönsaker, till 25% lägre pris. Grönsakerna ser som sagt annorlunda ut på ytan men smakar precis som andra grönsaker.

Coop kommer också informera om vad man som konsument kan göra för att minska matsvinnet. Matsvinn är ett problem i hela matkedjan, från det att den produceras till att hushållen slänger överbliven mat. Av matsvinnet står livsmedelsbutikerna för cirka 14 procent och hushållen för cirka 60 procent. Att ta vara på så mycket som möjligt tjänar både vi själva, affärer/restauranger/caféer/etc och miljön på.

Försäljningen av knasiga grönsaker pågår veckorna 44-46.

Vad gör du för att dra ditt strå till stacken?

(I samarbete med Coop)

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Helen skriver:

    Bra inlägg:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *