Minska matsvinnet
Min blogg heter ju Leva Sunt men vad innebär det egentligen? Jo, för mig är det att leva gott, ha bra hälsa och göra gott för andra och vår miljö. Jag försöker på det sätt lilla jag kan bidra till ett mer hållbart konsumtionssamhälle. Jag köper gärna ekologiska, fairtrade eller närodlade produkter, jag försöker minska matsvinnet genom att när det finns köpa bra mat som snart går ut i bäst-före-datum, tar vara på rester och köper mat i säsong. Barnen ratade förut bananer som började bli lite bruna eller frukter med mindre skador och bruna fläckar. Rent slöseri tycker jag, det är bara skönhetsfläckar och påverkar ofta varken smak eller konsistens.
Som ett led i satsningen mot matsvinn börjar Coop idag som första matkedja att i utvalda stormarknader sälja frukt och grönt som annars skulle ha kasserats, sk knasiga grönsaker, till 25% lägre pris. Grönsakerna ser som sagt annorlunda ut på ytan men smakar precis som andra grönsaker.
Coop kommer också informera om vad man som konsument kan göra för att minska matsvinnet. Matsvinn är ett problem i hela matkedjan, från det att den produceras till att hushållen slänger överbliven mat. Av matsvinnet står livsmedelsbutikerna för cirka 14 procent och hushållen för cirka 60 procent. Att ta vara på så mycket som möjligt tjänar både vi själva, affärer/restauranger/caféer/etc och miljön på.
Försäljningen av knasiga grönsaker pågår veckorna 44-46.
Vad gör du för att dra ditt strå till stacken?
(I samarbete med Coop)
Bra inlägg:)