Världens godaste smörgåstårta
20 juni fyllde min dotter 18 år. Det är svårt att förstå att hon redan är myndig och därmed ”vuxen”. Hon låg ju nyss i min mage?! Vi hade som traditionen bjuder ett härligt, stort släktkalas som jag återkommer till i ett separat inlägg men självklart ska man även firas på sin riktiga dag! Födelsedagsbarnet önskade en lyxig smörgåstårta och självklart fick hon det. Hon fick dessutom den stora äran att göra den själv och det gjorde hon med bravur. Resultatet blev att vi fick njuta av världens godaste smörgåstårta!
Valet föll på en smörgåstårta med lax, räkor och kokta ägg, både i fyllningen och på toppen. Vi använde lättprodukter men här står valet fritt. Vi slåg också på stort och tog mer räkor och lax på toppen än vad som står i receptet. Resultatet blir oavsett en riktigt lyxig och krämig smörgåstårta som passar på alla högtider och sommarens alla fester.
Smörgåstårta med räkor och lax, 8 bitar
24 skivor stora vita rostbrödsskivor
Räk- och laxfyllning:
250 g skalade räkor
50 g gravad lax
1 kruka färsk dill
½ dl creme fraiche
50 g färskost naturell
½ dl majonnäs
2 msk dijonsenap
Äggfyllning:
4 kokta ägg
½ dl creme fraiche
50 g färskost naturell
½ dl majonnäs
½ tsk salt
Garnering:
1 dl creme fraiche
50 g färskost naturell
1 dl majonnäs
100 g skalade räkor
100 g gravad lax i skivor
2 kokta ägg
1 kruka färsk dill
ev skivade rädisor, gurka eller minitomat
Hacka räkorna, strimla laxen, hacka dillen och lägg i en bunke. Rör ner creme fraiche, färskost, majonnäs, och dijonsenap.
Skala och hacka äggen, lägg i en bunke. Rör ner creme fraiche, färskost, majonnäs och smaka av med salt.
Lägg ut rostbrödsskivorna i två rader med fyra i varje på en lagom stor bricka. Bred på räk- och laxfyllningen. Lägg på ett lager av bröd till och bred på äggfyllningen. Lägg på de sista skivorna bröd.
Rör ihop creme fraiche, färskost och majonnäs till garneringen och bred på tårtan. Täck tårtan med plast och låt vila i kylen, gärna över natten.
Garnera tårtan strax innan servering.
Senaste kommentarer