Världens godaste smörgåstårta

Världens godaste smörgåstårta
Världens godaste smörgåstårta

20 juni fyllde min dotter 18 år. Det är svårt att förstå att hon redan är myndig och därmed ”vuxen”. Hon låg ju nyss i min mage?! Vi hade som traditionen bjuder ett härligt, stort släktkalas som jag återkommer till i ett separat inlägg men självklart ska man även firas på sin riktiga dag! Födelsedagsbarnet önskade en lyxig smörgåstårta och självklart fick hon det. Hon fick dessutom den stora äran att göra den själv och det gjorde hon med bravur. Resultatet blev att vi fick njuta av världens godaste smörgåstårta!

Valet föll på en smörgåstårta med lax, räkor och kokta ägg, både i fyllningen och på toppen. Vi använde lättprodukter men här står valet fritt. Vi slåg också på stort och tog mer räkor och lax på toppen än vad som står i receptet. Resultatet blir oavsett en riktigt lyxig och krämig smörgåstårta som passar på alla högtider och sommarens alla fester.

Smörgåstårta med räkor och lax
Smörgåstårta med räkor och lax

Smörgåstårta med räkor och lax, 8 bitar

24 skivor stora vita rostbrödsskivor

Räk- och laxfyllning:
250 g skalade räkor
50 g gravad lax
1 kruka färsk dill
½ dl creme fraiche
50 g färskost naturell
½ dl majonnäs
2 msk dijonsenap
Äggfyllning:
4 kokta ägg
½ dl creme fraiche
50 g färskost naturell
½ dl majonnäs
½ tsk salt
Garnering:
1 dl creme fraiche
50 g färskost naturell
1 dl majonnäs
100 g skalade räkor
100 g gravad lax i skivor
2 kokta ägg
1 kruka färsk dill
ev skivade rädisor, gurka eller minitomat

Hacka räkorna, strimla laxen, hacka dillen och lägg i en bunke. Rör ner creme fraiche, färskost, majonnäs, och dijonsenap.

Skala och hacka äggen, lägg i en bunke. Rör ner creme fraiche, färskost, majonnäs och smaka av med salt.

Lägg ut rostbrödsskivorna i två rader med fyra i varje på en lagom stor bricka. Bred på räk- och laxfyllningen. Lägg på ett lager av bröd till och bred på äggfyllningen. Lägg på de sista skivorna bröd.

Rör ihop creme fraiche, färskost och majonnäs till garneringen och bred på tårtan. Täck tårtan med plast och låt vila i kylen, gärna över natten.

Garnera tårtan strax innan servering.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *