Nu börjar äntligen skogen fyllas av nyttiga blåbär

Nu börjar skogarna fyllas med nyttiga blåbär.

Nu börjar skogarna fyllas med nyttiga blåbär.

Äntligen börjar skogarna fyllas av det mycket goda och användbara svenska superbäret blåbär. Just nu finns de mogna bären framför allt i de skogspartier där solen har legat på, men det dröjer nog inte länge innan det är helt blått i skogen. Blåbär är ett riktigt superfruit. Det har en hög halt av antioxidanterna flavonoider och antocyaner. Det är antocyaniner som ger blåbär dess blåa färg. Bären innehåller också rikligt med C-, E-, B6-vitamin, kalcium, kalium, fosfor, järn och magnesium.

Våra skogar är fulla med blåbär under sommaren och hösten och då ska man passa på att gå ut och plocka för direkt konsumtion samt för att bunkra upp i frysen. Jag älskar att plocka blåbär. Tycker det är mysigt och rogivande. Jag har gärna sällskap med barnen, maken, släktingar eller vänner och är det ingen som vill följa med lyssnar jag gärna på en bra podd. Blåbären använder jag sedan gärna i en god blåbärspaj, som topping på kvarg eller chiapudding, i en fräsch fruktsallad eller i en god hemgjord sylt.

Två liter gick snabbt att få ihop!

Två liter gick snabbt att få ihop!

När vi var på Åland i början på veckan såg vi i de Åländska skogarna att blåbären hade börjat mogna och så fort vi kom hem begav vi oss därför ut i skogen hemmavid för att se om de även mognat här. Och yes, längst ut i skogen fanns de vårt efterlängtade blåa guld. Jag har en deal med barnen att för varje halvliter blåbär de plockar får de 10 kronor. En riktig bra morot visade det sig. Gustaf följde med mig ut på premiärplocket i fredags. Ganska snabbt fick jag ihop 1 1/2 liter och under samma tid fick Gustaf ihop 1/2 liter och vips hade han tjänat 10 kr. Han var mäkta stolt! Filippa har nu som målsättning att plocka lika mycket som jag, dvs 1 1/2 liter, under morgondagen och därmed tjäna 30 kr. Bara att hoppas att pengaivern håller i sig ett bra tag. Då kommer vi när sommaren är slut ha bunkrat upp rejält inför hösten, vintern och våren!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *