Upplev livets goda på Smakbyn på Åland
Mat är en viktig del av min upplevelse av ett resmål. Jag älskar att resa och uppleva god mat och nya matkulturer. Jag satsar gärna lite extra på att äta lokala rätter och besöka lokala och välrenommeradé restauranger. Redan första dagen på vår Ålandsresa satte vi standarden genom att besöka Michael Björklunds framtagna koncept Pub Niska och var hur nöjda som helst. Detta kunde givetvis bara slås genom att besöka den mycket kända och omtalade Smakbyn som inte bara är restaurang utan ett helhetskoncept bestående av restaurang med café, gårdsbutik, bränneri, vinkällare samt konferens och festvåning. Smakbyns grundare och ägare är givetvis kocken Michael Björklund – vem annars?!
Smakbyn ligger precis bredvid Kastelholms medeltida slott samt det gamla fängelset Vita Björn på Åland. I Smakbyn kan man avnjuta en god måltid, en svalkande dryck eller få en inspirerande matupplevelse i form av en kurs, en rundvandring i vinkällaren eller köpa ett mathantverk i den välförsedda boden. Helst hade vi velat avnjuta en god middag i restaurangen men då schemat var tajt räckte tiden inte till detta utan det fick bli ett lunchbesök istället.
Restaurangen är stor men ändå mysig. Restaurangen är öppen så man kan se rakt in i köket när de lagar mat. Bara det ett skådespel i sig. Restaurangen var knökfull när vi var där och verkar vara det i stort sett hela dagarna. Boka bord för att försäkra er om en plats i restaurangen!
Och vilken lunch sedan, en riktig dröm! Varje dag varieras lunchmenyn efter säsong och de råvaror som finns tillgängliga. Menyn bestäms därför inte på förhand utan den läggs varje morgon upp på Smakbyns Facebook-sida. Vi besökte Smakbyn på onsdagen och då serverades Smakbyns fish n’ chips som lunchrätt och från bakfickan erbjöds Rökt Åländsk flundra, Smakbyns jägarsmörgås och Mickes köttbullar med potatispuré. Givetvis en särskild piratmeny för barnen eller halva vuxenportioner. Jag valde en åländsk flundra, Mattias och Filippa Fish n’ chips och Gus Kapten Mickes kanonkulor (köttbullar) med mos.
Innan maten kom in fick vi avnjuta ett nybakat bröd som var fantastiskt gott! Brödet gick också att köpa i boden för den som ville. En liten sidosallad kom också in. Sedan kom det vi alla väntade på – maten. Och wow! Fint upplagda stora portioner. Rikligt med fisk/kött, tillbehör och grönsaker. Smakerna var fantastiska och man riktigt kände att maten var omsorgsfullt tillagad med råvaror av hög kvalitet. Jag hade aldrig testat rökt flundra förut och fick en matupplevelse jag sent ska glömma! En riktig delikatess. Färskpotatisen var verkligen mjäll och fin och såsen till satte pricken över i. Mattias och Filippa tyckte också maten var toppen och Gustaf slukade varenda smula (utom morötterna – han är tydligen allergisk mot alla grönsaker utom gurka)!
Befinner man sig på Åland måste man självklart testa Ålandspannkaka med sviskonkräm och det finns inget bättre ställe att göra detta än just på Smakbyn. Vi tog alla in en varsin pannkaka. Den var verkligen magiskt god och jag drömmer fortfarande om den. Måste testa att baka det hemma och se om jag kan återskapa smakerna. Gustaf åt förresten inte en smula. Konstigt då han verkligen älskar sötsaker. Han fick för sig att han inte gillade sviskonkrämen och vägrade smaka. Då krämen låg över pannkakan kunde han inte heller äta den. Men vi andra åt och njöt som aldrig förr.
Med från boden fick jag Smakbyns hembakta chokladkakor, fröknäcke späckat med goda och nyttiga frön samt flingsalt som är rökt på Åland på spån av åländsk al och en. Jag har inte hunnit testa något av det ännu. Sparar dom till något extra fint tillfälle!
Ni som vill uppleva livets goda måste definitivt besöka Smakbyn för en upplevelse i världsklass!
Senaste kommentarer