Jamies supermat med recept för en piggare och friskare vardag

Jamies supermat med recept för en piggare och friskare vardag

Jamies supermat med recept för en piggare och friskare vardag

Det är mycket böcker om hälsosam mat och träning just nu. Här vill jag tipsa om ytterligare en fantastisk bok. Det är Jamie Olivers kokbok Jamies supermat med recept för en piggare och friskare vardag. Jamie Oliver har själv gått över till en ny och mer hälsosam livsstil och i sin nya kokbok berättar Jamie Oliver personligt om denna omställning och om hur han har blivit medveten om hur han ska äta för att må så bra som möjligt.

Granolagrus

Granolagrus

Jamie åkte iväg på en resa för att ta reda på vad som är avgörande för att få ett långt och lyckligt liv. Han besökte unika ställen på jorden där människor i extra hög utsträckning blir runt 100 år, de sk blå zonerna. Dessa platser skiljer sig geografiskt väldigt mycket åt men invånarnas livsstil har flera saker gemensamt. Hälsosam mat, fysisk aktivitet i vardagen, socialt nätverk samt en känsla av mål och mening i tillvaron är några faktorer som har visat sig ha mycket stor betydelse för ett långt och friskt liv. Maten dessa människor han träffade på sina resor åt har inspirerat Jamie när han har skapat recepten i sin nya kokbok Jamies Supermat.

Smoothiepannkakor

Smoothiepannkakor

I de blå zonerna äter man mycket färska råvaror i säsong. Basmaten är vegetarisk och man äter inte kött varje dag. Man är sparsam med socker, vitt mjöl och processad mat. Man äter varierad mat och efter regnbågens färger för att få i sig så många olika typer av vitaminer och mineraler. Man äter sig mätt, men frossar inte. Kosten är fiberrik och man äter i ett långsamt tempo. Tänkvärt, eller hur?!

Efter gymmet-supersallad

Efter gymmet-supersallad

Men åter till Jamies Supermat. Det är en härligt tjock kokbok med recept fördelade över frukost, lunch, mellanmål, snacks och middag. Tänket är att genom boken ge kunskap och insikt om mat och hur man skapar en balanserad måltid. Man kan välja rätter från boken efter eget tycke och varva måltiderna med syndigare mat och en och annan festmåltid. Måltiderna i boken ska både reta smaklökar och göra en mätt. Maten ryms också inom en daglig kaloristruktur med frukost, lunch och middag och gott om plats för mellanmål och drycker. Varje recept har en näringstabell med kaloriinnehåll och fördelning över fett, protein, kolhydrater, socker och fiber.

Superpumpa-lasagne

Superpumpa-lasagne

Recepten är generellt sett ganska enkla och raka och de flesta råvaror går enkelt att få tag på i välsorterade mataffärer. Det är bra variation i grundråvarorna och det finns något för alla smaker. Ingredienslista, beskrivande text hur maten ska lagas till samt läckra bilder till varje recept. Jag har hittat massor av rätter jag vill pröva. Några av mina favoriter är Granolagrus, Smoothiepannkakor, Efter gymmet-supersallad, Soppa med supergrönsaker, Bombaykyckling med blomkål,  Popcornskoj och Fro Yo.

Fro Yo

Fro Yo

Boken avslutas med faktakapitlen om hur vi ska leva, vad vi ska äta och dricka för att njuta av ett långt friskt liv. Mycket intressant och det finns mycket att lära.

Varje recept har en näringstabell med kaloriinnehåll och fördelning över fett, protein, kolhydrater, socker och fiber

Varje recept har en näringstabell med kaloriinnehåll och fördelning över fett, protein, kolhydrater, socker och fiber

En inspirerande och matnyttig kok- och faktabok som jag varmt kan rekommendera!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *