Nygrillad hel kyckling

Vi äter mycket kyckling hemma. Det är en råvara man kan tillaga på många olika sätt och de flesta tillbehör passar till. Man kan helt enkelt inte misslyckas med kyckling känns det som. Eller okej, om den inte är rätt tillagad kan middagen sluta med magsmärtor, diarré, illamående, kräkningar och feber.

Bakterien Campylobacter finns i var femte kyckling enligt en undersökning som Livsmedelsverket genomfört. Det är alltså ganska stor risk att smittas via kyckling om du inte är noga med hygienen. Bästa sättet att undvika att bli smittad av bakterien är att se till att maten är väl tillagad och rejält upphettad helt igenom (över 65 grader). Var noga med att inte använda samma kniv eller skärbräda för den råa kycklingen och för den färdiglagade kycklingen eller för grönsakerna. Diska allt mycket noga och tvätta händerna direkt efter att du tagit i rå kyckling.  Sedan ska det bara vara att tuta och köra!

Kvällens middag blev grillad, hel färsk kyckling. Det är sååå gott. Köttet blir så saftigt och smakrikt. Bara att rubba kycklingen med din favoritrubb (eller har man ingen rubb hemma fungerar det lika bra med tex salt, peppar och paprikapulver), in i ugnen på ca 200 grader i kanske 45 minuter tills den nått sin innertemperatur på ca 65 grader. Som sagt, kolla att köttsaften är klar eller kolla exakt temperatur med en köttermometer.

Till kycklingen hade vi tillbehörsrester från tidigare i veckan. Hur jag än vrider och vänder på det blir det tillbehör över. Vi hade att välja på ris, potatis och pasta. Självklart hade vi också grönsaker och såserna var mango raja och grillsåser. Ah, vilken ljuvlig middag!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *