Powerfruits

Powerfruits

Powerfruits

Jag älskar frukt och bär! Helst färska, solmogna bär och frukter men även frysta och torkade är gott. Frukt och bär är perfekta till frukost, lunch, middag eller mellanmål. De passar tex perfekt som toppings på yoghurt eller kvarg, strösslade över en god och matig sallad, i desserter och bakverk eller i smoothies. Bär är riktiga powerfruits. Att äta bär ger med andra ord bättre hälsa. Man får en friskare kropp men även det mentala måendet förbättras. Bär rekommenderas ofta för de som vill gå ner i vikt eftersom de innehåller massor av näringsämnen och få kalorier.

Den bästa vägen till hälsa och välmående är att äta en balanserad kost och komplettera den med frukt och bär. Bär innehåller massa nyttigheter, tex:

 • Fibrer som ger en bra tarmflora
 • Antioxidanter som bland annat skyddar kroppens celler
 • Nyttiga fettsyror som behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och tillverka hormoner och hormonliknande ämnen samt för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K
 • Vitaminer och mineraler
Boosta ditt välmående med goda och nyttiga bär!

Boosta ditt välmående med goda och nyttiga bär!

Näringsinnehållet varierar en hel del mellan de olika bärsorterna och har därmed olika funktion för välmåendet. Några exempel: Hallon är bra för immunförsvaret, vinbär är utmärkt för att mota sötsuget och jordgubbar motverkar inflammationer. De olika antioxidanterna i bären kompletterar varandra så det bästa är att variera vilka bär man äter. Termen ”Superbär” är flitigt använt. Med denna term försöker man sälja in utländska bär som acai, goji och incabär. Men varför köpa dessa, ofta dyra, bär när de bästa superbären växer här i Norden och Europa. Det nyttigaste vi kan äta i bärväg är vilda blåbär. Andra inhemska superbär är lingon, havtorn och mullbär.

Bär är inte bara gott och nyttigt utan även vackert att se på!

Bär är inte bara gott och nyttigt utan även vackert att se på!

Just nu pågår en kampanj på fem olika marknader i Europa, varav Sverige är en av dessa marknader, där man lyfter just bärens många fördelar och vikten av att främja förekomsten av högkvalitativa bär på marknaden. Kampanjen heter Extraordinary properties of ordinary fruit, eller på svenska Enastående egenskaper hos vanliga frukter. På en presslunch, som ägde rum på nya Scandic Continental i Stockholm, tog jag del av en exklusiv föreläsning av näringsexperten Fredrik Paulún som pratade om just fördelarna med att inkludera bär i matlagning och hur det kan påverkar vår hälsa. På plats finns även representanter från polska bärindustrin som berättade om kvalitet och certifiering när det gäller europeiska bär. Polen är en stor exportör av framför allt frysta bär, men även färska, samt bär i sprit, juice, sylt, marmelad etc. Mycket intressant!

Fredrik Paulún höll en intressant föreläsning om hälsofördelarna med bär.

Fredrik Paulún höll en intressant föreläsning om hälsofördelarna med bär.

Som tilltugg till föreläsningen fick vi frossa i fantastiska färska blåbär, hallon och jordgubbar samt dricka en smakrik, god smoothie blandad på färska blåbär och hallon. Det hela avslutades sedan med en grymt god lunch i hotellets restaurang. Passande nog fanns det en god bärpaj till dessert som jag givetvis njöt till fullo av. Power!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

 1. Fröken M skriver:

  Smarrigt !! Jag äter på tok för lite bär, men har planer på att ändra på det och nörja göra smoothies igen !
  Det är ju så gott 🙂
  Kram

 2. DianasDrömmar skriver:

  Mums, fräscht och gott jag hann tyvärr inte dit, fullt upp på Formex 🙂 kramis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *