Gott och saftigt hälsobröd
Nu var det länge sedan jag bakade bröd. I förra veckan bakade jag visserligen ett riktigt gott fröbröd med mix från Risenta. Men bröd från grunden var det länge sedan jag bakade. Eftersom fröbrödet tog slut på nolltid var det dags att kavla upp armarna och ge sig ut i köket. Resultatet blev ett gott och saftigt hälsobröd.
Hälsobrödet har jag bakat vid flera tillfällen tidigare. Det är det perfekta grundreceptet som sedan kan anpassas efter vad man själv gillar och har hemma. Precis som med hemgjord müsli och granola. Jag freestylar ofta och byter ut olika grynsorter och mjölsorter. Jag varierar mellan keso, naturell kvarg och lättyoghurt. Mjölken kan ersättas med växtbaserad motsvarighet, typ sojamjölk och havremjölk. Brödet är riktigt lättbakat. Det är bara att röra ihop. Det behöver inte ens tid för att jäsa då det jäser på bikarbonat.
Idag testade jag ett nytt grepp och bytte ut rågflingorna mot Proteingröt från Superfuel. Grötmixen/gröten är nyttig och fantastiskt god. Den har inget tillsatt socker eller artificiella sötningsmedel, hela 22 % protein och 6% chiafrön som ger ett tillskott av omega-3 fettsyror. Vem vill inte tillsätta det till sitt hälsobröd?! Dessutom passar dess äpple- och kanelsmak så bra just till detta bröd som har både äpple och kanel i smeten! Helt rätt tänkt – resultatet blev mer än bra!
Bara att njuta med smör/färskost/messmör och något gott pålägg.
Hälsobröd, 1 limpa
1 dl havregryn
1 dl rågflingor
2 dl dinkel fullkorn
2 dl dinkelsikt
1 dl rågsikt
1 dl hela linfrön
0.5 dl gojibär
2 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt
250 ml Cottage Cheese Lätt
1.5 dl lättmjölk
1 rivet äpple
Kanel efter smak
Ev blandade frön till topping
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör sedan ner keso och mjölken. Riv i äpplet. Krydda lite lätt med kanel. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform och häll ner smeten. Strö på frön till topping. Grädda brödet på nedersta valsen i cirka 80 minuter. Kontrollera brödet med en potatissticka, är brödet torrt så är brödet klart.
gud va gott ! jag ÄLSKAR den typen av bröd !
Här har jag dock rört ihop fröbrödet från risenta idag.
Jag har inte hunnit smaka än, men jag hoppas det är smarrigt !
Ett lite nyttigare bröd är vad jagf är ute efter då det blivit lite förmycket vitt bröd på slutet ( vilket resulterat in föera extra kg på vågen och en konstant känsla av uppsvälldhet… ! )
Kram
i am reading 1 dl rye,1 dl oat, dl is measurement used for liquid it should be measured in grams.
i guess , 100 gram not 1 dl? metric is easy but sometimes people confuse liquid and solids.
solid food 1 gram 10 100 then 1 kilo
liquid 1 dl is 100 ml 10 dl is 1 liter
example NOT1 liter apples but 1 kilo apples ( solid) NOT I kilo milk but 1 liter milk ( liquid)
Hi! You have a point but in Sweden you rarely see recipes with measurements in grams. It is standard here to use volume measurements both for dry and solid ingredients.