Rustik vintermat

Nu har äntligen (?!) vintern kommit till Stockholm. Hemma hos oss är det någon decimeter snö och det ska enligt väderprognoserna bli kallare under veckan. Kul för alla barn! Själv hade jag klarat mig lika bra utan snö och kyla, men visst är det kul för barnen som sagt och även jag gillar att vara ute i snön och leka, åka skidor, etc. Jag kan dock inte sticka under stol med att jag längtar till våren och sommaren och den kommande värmen. Nu är det som det är och jag gör det bästa av situationen och ser till att se på det hela med positiv inställning!

Appropå vår och sommar pågår för fullt familjens planering inför kommande resor och semestrar. Inget är bestämt ännu, men vi smider våra planer och jag ber om att få återkomma i ämnet.

Åter till vintern. En fördel med vintern är att det är ”helt i sin ordning” att laga till grytor och göra långkok. Det är något jag gillar starkt. En gryta mår bara bra av att stå till sig några dagar så att smakerna hinner sätta sig och är på så sätt utmärkt förberedelsemat. Me like!

I lördags lagade jag till kvällens middag som blev en fantastisk chiligryta. Den fick stå och puttra på spisen i 4-5 timmar. Dofterna spreds i köket och huset och skapade en mycket hemtrevlig känsla. Köttet blev så mört och smakerna nu när grytan stått till sig var helt fantastiska. Vi serverade grytan med gräddfil, hembakade tekakor och grönsaker. Mycket, mycket gott!

Chiligryta, ca 6 port

1.2 kg högrev
1 gul lök
2 burkar krossade tomater
3 vitlöksklyftor
5 dl rödvin
1 röd chilifrukt
1 tsk oregano
1 tsk spiskummin
några chiliflakes
1/2 dl oxfond
1/2 tsk paprika pulver
1/2 tsk mald koriander
2 tsk flingsalt
peppar
1 tsk kanel
1/2 tsk liquid smoke
1 tsk socker
2 stora rutor mörk choklad (ca 25 g)
1 pkt knaperstekt bacon
Skär köttet i tärningar och bryn det i omgångar i en stekpanna Häll över i en stor gryta eller kastrull. Häll ned krossade tomater, vin, en hackad gul lök och 3 pressade vitlöksklyftor. Hacka chilifrukterna och lägg i dem. Häll i alla kryddorna utom sockret. Låt koka på svag värme i 4-5 timmar. Rör ned socker, choklad och det knaperstekta baconet precis före servering.
Tekakor, ca 10-12 st
1/2 paket jäst
5 dl mjölk
1/2 dl smält smör
1 tsk salt
1 msk honung
3 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Häll i mjölk och värm till 37 grader. Häll över jästen och rör tills jästen löst sig. Blanda ner salt, honung och mjöl, tillsätt lite i taget. Arbeta in mjölet i degen tills den har en fast, bra konsistens. Låt jäsa 30-40 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite. Dela degen i 10-12 bitar beroende på hur stora du vill ha dom. Gör bollar, platta till så de blir ett par cm tjocka. Nagga med gaffel och låt jäsa cirka 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i cirka 8 minuter tills tekakorna fått fin färg.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *