Salta kringlor

I helgen var jag sugen på något salt men ändå lite matigare än popcorn och chips. Då kom jag och tänka på salta kringlor, även kallat Brezels eller Pretzels. Så det satte jag igång och bakade. Jag gjorde visserligen en ”fuskvariant” men med mitt baksätt var de väldigt lättbakade. De ska egentligen doppas i kautiksoda vilket ger en speciell smak och ger även färg under gräddningen. Jag fuskar dock och använder bakpulver istället.

Resultatet blev verkligen över förväntan. Lagom krispiga men ändå mjuka och med perfekt sälta på toppen. Underbara att äta som de är eller varför inte till en god öl?!

Brezels, 12 st

15 g jäst
4 dl vatten
720 g vetemjöl
1 msk honung
1 msk salt

1 liter vatten
2 msk bakpulver

1 ägg till pensling
havssalt

Blanda jäst, honung och vatten. Tillsätt mjöl och salt och knåda tills degen blir elastisk. Använd gärna en bakassistent så blir degen mer genomarbetad. Jäs minst två timmar eller sätt in degen i kylskåpet över natten.

Dela degen i tolv delar. Rulla ut varje del till en rulle, forma kringlor och lägg på plåt. Låta jäsa 45 minuter på plåt under bakduk.

Koka upp vatten, ta av från värmen och blanda i bakpulver. Doppa varje kringla i vattnet. Lägg tillbaka på plåten, pensla med ägg och strö på salt och eventuellt någon mer krydda.

Grädda i mitten av ugnen, 225 grader i femton minuter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.