Bästa laxen

Det är skillnad på kött och kött. Flera lördagar i rad har vi nu åkt till vår lokala köttbutik och köpt nyslaktat kvalitetskött och delikatesser och skillnaden i smak och konsistens är enorm! Samma sak för fisk (gäller nog de flesta livsmedel och råvaror faktiskt). Det är skillnad på fisk och fisk. Det lönar sig att lägga ner lite extra pengar då och då om man vill ha bra mat. I vanliga fall lyxar vi mest till det på helgerna men ibland även på vardagar.

I lördags köpte vi färsk tonfisk från delikatessdisken. Hela familjen var lyrisk. Tänk vad lätt det kan vara att få barnen att äta fisk om man köper god fisk! Idag blev det också lyxfisk i form av Salmalax. Visst, den var galet dyr men jag ville verkligen testa om den är så god som alla säger. Salmalaxen anses av många kända kockar vara den bästa laxen i världen. Den har en fin röd färg och ett fast, fint i kött vilket är ett kvalitetstecken på färsk fisk. Från att laxen simmar i havet tills den är färdigpaketerad tar det högst 4 timmar. Detta ger laxen en unik, superfärsk kvalitet och god smak.

Jag inspirerades av Linda på bloggen Matstugan och kryddade min lax med kryddan Smoked paprika.

Till laxen serverade jag ugnsbakade grönsaker. Idag testade jag att ha ner en ny sorts pumpa jag hittade i affären i helgen, spagettipumpa. Den hade jag aldrig sett eller hört talas om förut. Den heter tydligen spaggetipumpa för att köttet blir trådigt och spagettilikt efter tillagning, och kan rent av användas som ett kolhydratsnålare alternativ till spagetti tillsammans med en sås. Det får jag testa en annan gång.

Förutom spagettipumpa bestod de ugnsbakade grönsakerna av rödbetor, morot, palsternacka och några potatisar.

Någon sås behövdes inte.

Jag säger bara – OH MY om den här fisken. Den bästa laxen evereverever!!! Saftig och mjäll. Den fullständigt smälte i munnen! Smoked paprika-kryddan gav dessutom verkligen en extra dimension som ytterligare förhöjde fiskens smak. Synd bara att fisken är så dyr (300 kr kilot betalade jag), annars hade jag ätit den flera gånger i veckan. Varför inte varje dag till och med?! Mattias blev också helt såld på fisken och nu planerar vi att testa att göra sashimi på Salmalax. Mums!

De ugnsbakade grönsakerna var också mycket goda och passade perfekt till fisken. Spagettipumpan blev lite trådig precis som den beskrivits, men den smakade inget speciellt utan var helt enkelt bara god.

Sammanfattningsvis en helt magisk måndagsmiddag som jag gärna äter om och om (och om och om – ja, ni fattar va?!) igen!

Smoked paprika-lax, 4-5 port

1 stor bit Salmalax (ca 800 g)
1 msk farinsocker
1 msk rökt paprikapulver
Salt,peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen på bakplåtspappersklädd plåt. Blanda farinsocker och rökt paprikapulver och gnid in på laxen så gott det går. Sätt den varma ugnen på grillfunktion och in med laxen. Den är klar då den har en innertemperatur på 48-50 C. Vakta så att ytan inte bränns. Låt laxen vila ca 5 minuter.

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *