Semesterns bästa utflykt

Att resa med två mindre barn till ett mycket varmt land långt borta från kompisar, leksaker och aktiviteter är inte bara rosenskimrande och tummen upp. Det har förekommit en hel del bråk, tjafs och till och med slagsmål (mellan barnen alltså – även om det blivit tjafs/diskussioner även mellan mig och maken så håller vi det på en vuxen nivå). En sekund är de bästa vänner, nästa sekund bråkar de.

De har hittat diverse vänner på de olika resorten vi varit på men i övrigt vill de helst leka med oss vuxna och inte bara med varandra. Temperaturen ligger runt 35+ med i princip konstant strålande sol, barnen är känsliga för värme och ligger gärna passiva i luftkonditioneringen på rummet, blir uttråkade, bråk uppstår och vi måste alltså se till att hålla dom aktiva och glada. Pool- och strandlekarna börjar de tröttna på.

Vi har gjort flera uppskattade utflykter, bland annat elefantridning och snorkelutflykt. Snorkelutflykten var en hel dag och var på gränsen till för lång för barnen. Vi letade därför länge efter en kortare fisketur med båt då fiske uppskattas av båda barnen, Gustaf i synnerhet, och Mattias har ett stort intresse av fiske. Jag hakade gärna på!

Vi hittade absolut ingen fisketur som passade oss och var nära att ge upp. Då fick vi förslaget att hyra en privat båt och där vi själva kunde välja vart vi skulle åka, vad vi skulle göra och hur länge vi skulle vara borta. Detta kostade bara några hundra svenska kronor mer totalt sett för oss fyra jämfört med vad en arrangerad utflykt skulle kosta så det blev ett givet val. Är man en större familj eller flera familjer som åker tillsammans är att hyra en privat båt ett supertips – priset per person blir då mycket billigare än de arrangerade utflykterna.

Vi valde med stor omsorg ut en båt med hög säkerhet för barnen. Den hade rejäl reling/staket och barnflytvästar.

I priset ingick taxiresa tur och retur till hamnen/hotellet, båtresa med två anställda ombord, flytvästar, fiskeutrustning, bete, snorkelutrustning, vatten, fantastisk stor lunchbuffe, frukt och eftermiddagsfika.

Vi hade fantastiskt väder – strålande sol, klarblå himmel och knappt en krusning på vattenytan. Idealt för fiske och snorkling.

Vi åkte ut till havs och valde att börja med fiske. Båten stannade till vid någon klippa ute på vattnet där ett par andra mindre lokala thaifiskare höll hus. Det dröjde inte länge innan en av de som jobbade på vår båt fick napp till allas vår stora glädje. Fisken vi fick upp skulle nämligen självklart grillas till lunchen på båten! De fick flera fiskar och även Mattias fick upp några stycken. En del riktigt stora! Jubel!

Vi böt fiskeställe ett par gånger.

Sedan var det dags för snorkling. Vi stannade vid ett korallrev som låg ganska långt ut på havet. Även om det var lugnt på ytan var det starka undervattensströmmar och man fick jobba lite för att simma mot dessa. Vi valde därför att barnen bara fick snorkla om de höll i livbojen som satt fast i båten. De kände sig lite rädda och stod över. De stannade istället ombord på båten och fiskade med de anställda. Och oh my vad mycket fiskar som drogs upp. Minst 15-20 st!!! Barnen lös av glädje!

Snorklingen här var annars den bästa jag sett på länge. Vi simmade bland stora stim av helt orädda fiskar, såg några riktigt stora fiskar och många i varierande storlek i massa olika färger och skepnader. Underbara korallrev med musslor, ostron, sjöstjärnor etc etc.

Tillbaka på båten hade det dukats upp en underbar lunchbuffe. Dels då fisken vi alla fångat, dels den annars tänkta maten som var ris, en underbar omelett, kyckling i sötsursås med grönsaker och en nudelwok med massa gott. Åh, vad maten smakade gott (och vad mycket mat som blev över, vi åt och åt men de hade lagat mat för säkert 10 vuxna personer och sååå mycket får inte vi i oss)

All mat var riktigt delikat men fisken var ju bara fööör god! Personalen skrattade åt oss då vi till en början försökte rensa den. De visade att det var bara att hålla en fisk i handen och typ gnaga och med fingrarna eller munnen få ut allt fiskkött. Kladdigt och underbart gott.

Färsk ananas och vattenmelon på det!

Efter lunch fortsatte snorklingen och fisket. När vi alla fått nog sa vi till att vi ville styra båten in mot hamn. Sagt och gjort. De gjorde ordning eftermiddagsfika åt oss medan båten åkte. Det blev mer nyfångad grillad fisk och mer färsk frukt.

På väg tillbaka mot hamnen stannade även vår privata båt vid apön. Vi fick ge aporna våra överblivna frukter och riset som de tydligen också gillar. Återigen en fantastisk upplevelse!

Väl i hamn stod en taxi och väntade på oss som tog oss tillbaka till hotellet.

Dagen kommer länge stanna i vårt minne som en av de mest lyckade utflykterna. Allt var underbart och allas humör var i topp!

20131115-234137.jpg

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Camilla skriver:

    Vilket äventyr 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *