Stark som en björn, snabb som en örn

Stark som en björn, snabb som en örnVad är träning för dig? Hur ser du på träning? Varför tränar du eller varför tränar du inte? I boken Stark som en björn, snabb som en örn ger mångsysslaren Kalle Zackari Wahlström (för mig mest känd från programmet Svett och etikett på SVT) oss sin syn på träning, maten och livet. Boken är skriven med humor och värme, helt utan vetenskapliga pekpinnar. Jag älskar Kalles inställning till helheten, jag blir glad och inspirerad när jag läser boken och många gånger sätter han ord på mina tankar kring träning och kost.

Skryyyyyt!

Boken innehåller inga träningsprogram, kostråd eller recept (vilket känns oerhört befriande). Han vill istället inspirera till att börja röra på sig genom att beskriva sin resa från soffpotatis till en som är tokig i träning. Han älskar skiten. Vill gosa ner träning och tungkyssa den. Det är jobbigt att träna och det ska det vara. Träningen blir dock rolig, riktigt rolig när man gör den till sin egen. På det sättet man själv gillar! Kroppens sätt att säga tack är att ge oss bland annat endorfiner. Som en uppmuntran till det jobbiga. Det här gör vi om. Sen blir man dessutom stark, snabb, orkar mer, blir friskare och lever längre.

Snyggt eller fult?!

Kalle liknar träning vid tandborstning. Den är utan start och mål. Ingen säger – efter sommaren börjar mitt nya liv, då ska jag borsta tänderna. Tänk så med träning, det är nåt man bara gör.

Det finns så mycket i boken jag skulle vilja lyfta fram. Allt är så klockrent beskrivet. Jag tar några smakprov till, men sen måste du springa iväg och köpa boken, låna den på bibblan eller av en klok kompis som skaffat boken.

Många känner sig obekväma när de vill sätta igång med träningen och för första gången ska besöka ett gym. Man kanske inte vet hur maskinerna fungerar eller hur man utför övningarna korrekt. Men så är det för alla. Skit i blickarna från andra (du inbillar dig säkert). Träningen är allas. Man får göra fel. Det ingår. Det heter träna för att man tränar på att göra något. Det är så man lär sig.

Njut av livet  - en öl dör du inte av. Tvärtom!

Jag älskar Kalles syn på maten. Sluta tänka på maten som en fiende. Mat ska vara nåt bra. Nåt njutningsfullt. BÖRJA ÄT. Ät mat. Ät limpsmörgåsar och nalla köttbullar i kylen. Man får det. Det är inte maten i sig utan vår besatthet av mat som gör att vi blir olyckliga och inte kommer i form. Inte i form går väl an, men olycklig är fan det sämsta man kan vara.

En mening som säger allt!

Receptdelen är genialisk. En mening. Den säger allt. Ät saker som gör dig glad.

Kapitel 14 – Alla säger olika. Amen.

Jag tror ni fattar hur bra och rolig den här boken är. Kalle, du är ett geni. HÖGSTA betyg på denna bok. Klockren!!!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.