Switchel den trendiga hälsodrycken

Switchel den trendiga hälsodrycken

Switchel den trendiga hälsodrycken

Hälsodrycker är väldigt inne just nu. Det är gröna drinkar, Kombucha, Golden milk, Matcha-te etc. Nu är Switchel den trendiga hälsodrycken alla kommer prata om. Switchel användes flitigt redan av Amishbönderna. Det var ett sätt för dem att hålla sig återfuktade under de långa dagarna på åkermarkerna. Nu är det vår tur att ta till oss denna hälsodryck.

Switchel ska fungera antiinflammatoriskt, återfuktande och främjande för matsmältningen. Drycken är rik på kalcium, kalium, magnesium och elektrolyter. Elektrolyterna gör drycken extra populär bland de som tränar mycket. Elektrolyter och vätska behövs dels för förbättrad muskelaktivitet, dels då det ger snabbare vätskeersättning och vätskebalans. Vätskebalans ger blodet en flyktigare och tunnare densitet, det betyder att hjärtat kan pumpa runt blodet lättare och inte jobba så hårt under prestationen. Kroppen använder då energi från kroppens egna fettceller med ett högre energivärde. Kroppen transporterar lättare vätska, syre, salter, mineraler, energi till viktiga delar i kroppen. Elektrolyterna påverkar alltså både prestation och träningsupplevelse på ett positivt sätt.

En fräsch, syrlig dryck med sting!

En fräsch, syrlig dryck med sting!

Jag hittade receptet på Swithchel i senaste numret av Stadiums medlemstidning. Det går att hitta på nätet också på olika sajter, bara att googla Switchel.

Drycken låter onekligen skum men den var riktigt, riktigt god! En lättdrucken fräsch, ganska syrlig dryck med sting! Jag hade med mig flaskan till jobbet och drack under dagen. Några kollegor fick också smaka och de blev lika förtjusta som jag och alla skulle göra sin egen dryck när de kom hem. Imorgon är det jag som köper hem mer färsk ingefära och citron för det här är en dryck jag kommer göra många gånger till! Rekommenderas verkligen!

Switchel kan serveras både kall och varm.

Switchel kan serveras både kall och varm.

Inte bara god utan även vacker!

Inte bara god utan även vacker!

Switchel

1,5 dl färsk ingefära, skuren i bitar
4 msk ekologisk lönnsirap eller honung (jag använde 2 msk agavesirap)
8 msk äppelcidervinäger
1 dl citronsaft
8 dl vatten

Koka upp vatten och ingefära i en kastrull, låt koka i ungefär 2 minuter.  Ta bort kastrullen från plattan och låt ingefäran stå och dra i 20 minuter. Blanda lönnsirap, äppelcidervinäger och citronjuice i en tillbringare. Ta bort ingefärsbitarna ur vattnet och häll det i tillbringaren. Blanda väl och servera kall eller varm.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *