Dhal, indisk linsgryta i Crock Pot

Dhal, indisk linsgryta i Crock Pot

Dhal, indisk linsgryta i Crock Pot

Att leva klimatsmart är både rätt i tiden och på tiden om ni frågar mig. Det låter klyschigt men vi har bara en planet och den ska vi vara rädda om. Vi är många som jobbar för att uppmuntra ett mer klimatsmart leverne, både privatpersoner och företag. Som jag skrev förut lanserar Crock Pot i oktober konceptet ”50/50”, ett sorts mellanting som går ut på att öppna upp möjligheten att minska sin köttkonsumtion genom att ersätta hälften av proteinet i måltiden med till exempel bönor, ost, linser, grönsaker eller rotfrukter. Varför stanna där tänker jag? Varför inte testa att även gå hela vägen. Laga en dhal, indisk linsgryta i Crock Pot.

För dig som gillar indisk mat kommer den här dhalen bli en favorit. Dhal finns i en mängd olika varianter. I mitt recept gör jag grytan med röda linser. Linsgrytan innehåller massor av spännande kryddor som koriander, ingefära, kummin och kanel. Servera med färskt naanbröd och ris och rätten är komplett. Helt magiskt god, billig, lättlagad och klimatsmart måltid!

Glöm föresten inte att tävla om en Crock Pot Express.

Magiskt god dhal i Crock Pot

Magiskt god dhal i Crock Pot

Dhal i Crock Pot, 4 port

1 lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 msk riven, färsk ingefära
1 tsk koriander
1/2 tsk mald spiskummin
1 krm malen kanel
4 dl röda linser
400 g krossade tomater
400 ml kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
salt
lime

Till servering ris och/eller naan-bröd.

Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken. Fräs lök, morötter och vitlök i olja i Crock Pot-grytan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, kummin och kanel. Häll i linserna och rör om ordentligt. Sätt tillbaka grytan på tillagningsenheten. Tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Låt det koka på svag värme i 4 timmar. Soppan sväller efter hand, så den kan behövas spädas med mer vatten. Justera i så fall kryddningen. Smaka av med salt och limejuice.

Naan-bröd, 8-10 bröd

7-8 dl vetemjöl
1 pkt torrjäst
1 tsk salt
1 1/2 dl hett vatten (cirka 65 grader)
1 1/2 dl naturell yoghurt
2 msk olja
1 ägg
1 msk honung

Blanda 2 1/2 dl mjöl, jäst och salt i en skål. Rör i vatten, yoghurt, olja, ägg och honung. Arbeta in resten av mjölet och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter). Stjälp upp på bakbord och dela i bitar. Kavla eller platta ut degbitarna till 1/2 centimeter tjocka rundlar. Baka dem i stekpanna 2-4 minuter på varje sida eller i 250 grader varm ugn i 5-8 minuter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *