Vinmakarprovning med middag
För ett tag sedan hade jag turen att vinna en plats på en vinmakarprovning med middag via bloggen http://blogg.alltommat.se/njutbart/. Den gick av stapeln förra torsdagen men tyvärr kunde jag inte gå. Min mamma fick ta min plats och hon var väldigt glad och nöjd. Här kommer ett gästinlägg från henne om kvällen.
I förra veckan var jag på vinmakarprovning, arrangerad av Stockholm Wine Club. Evenemanget hölls på Restaurang Syster och Bror.
Vinerna som skulle provas kommer från vingården Tokara i Stellenbosch, Sydafrika. Tokara Winery har på kort tid blivit ett av de mer berömda och mest respekterade vingårdarna i Sydafrika. Tokara ägs av affärsmannen GT Ferreira och hans hustru Anne-Marie.
1994 planterade de sina första vinrankor på över 400 meters höjd på Simonsberg inte långt från den välbekanta vinstaden Stellenbosch. År 2000 anställdes vinmakaren Miles Mossop som fick fria händer att skapa ett vin i internationell mästarklass. År 2005 ansåg Miles Mossop att de första vinerna var färdiga att möta världen. Det blev en dundersuccé med dubbla guld vid premiärlanseringen på den internationella vintävlingen Veritas.
Efter den sensationella debuten har medaljregnet fortsatt över Tokara och Miles Mossop har blivit något av en rockstjärna i den sydafrikanska vinbranschen.
Miles Mossop, som är på besök i Stockholm, presenterade vinerna för oss. Vinerna som vi provade, fyra vita, två röda och ett dessertvin som vi också drack till middagen var:
Sauvignon Blanc 2012 (serverades som fördrink)
Reserve Collection Elgin Sauvignon Blanc 2011
Reserve Collection Walker Bay Chardonnay 2011
Director’s Reserve White 2011
Cabernet Sauvignon 2011 (rött vin, finns på Systembolaget, artikel nr 6493-01, à 99 kronor)
Director’s Reserve Red 2008
Reserve Collection Noble Late Harvest 2011 (dessertvin)
Efter presentationen av vinerna serverades förrätten, valnötstoppad rödbets- och chèvresallad. Mycket god kombination av smaker.
Därefter bars huvudrätten in bestående av krispigt ankbröst som serverades med bourguignon samt potatis- och persiljerotspuré. Ankbröstet var perfekt stekt och tillbehören mycket läckra.
Sist serverades desserten, en ”choklad-variation”. Mycket ”smarrigt”. Perfekt avslutning på en mycket god middag.
Kaffe och te serverades därefter i baren och alla som ville fick tillfälle att ställa frågor till Miles Mossop.
Tack Stockholm Wine Club för en mycket trevlig kväll!
Senaste kommentarer