Gott nytt år!!!

Vad brukar man säga?! Nytt år, nya tag. Det är vad som gäller både för bloggen och mig privat. Nu kör vi en nystart. Som klassiskt är på nyårsafton som sagt. Lägga det gamla bakom sig och se framåt med nya starka tag.

Kvällen firar vi tillsammans med barnens farmor och farfar och en av fastrarna. Det blir mycket god mat, trevlig samvaro mellan rätterna med spel och bus och givetvis avslutas kvällen med stort fyrverkeripaket, skumpa och lite god toast till den.

Maten och drickat spelar en viktig roll på nyår. Är det inte så för de flesta? I år börjar vi runt klockan 16 med matförberedelserna och då häller vi upp en varsin drink och tar chips, popcorn och nötter. Lite lagom festligt. Chips och tilltugg var något som var mycket mer festligt när jag var liten (på 80-talet). Då fick man (eller jag i alla fall) väldigt sällan chips och när det begav sig var det riktigt högtidligt och festligt. Nu är min uppfattning att man äter chips som standard så att säga i varenda hem, klassiskt fredagsmys och helgmys är numera benämningen. Påsarna är också mycket större men inte mycket dyrare faktiskt.

Till förrätt serveras den äkta champagnen. Det är nu man är nykter och nu man vill njuta av de exklusiva, goda, äkta champagnedropparna. Champagnen i år är Moët & Chandon. Själv är jag inte förtjust i äkta skumpa utan till mig själv har jag köpt en halv flaska Asti Cinzano, ett sött mousserande vin jag är mycket förtjust i. Förrätten är gravlaxtoast med guacamole.

Till huvudrätt blir det vår stående klassiker vi äter varje nyår. Helstekt oxfilé, tryffelpotatispuré, rödvinssås och sallad. Till det dricker vi rödvin. I år dricker vi King Fish Shiraz från 2009 från en vinbox. Huvudrätten kompletteras med ost och kex.

Till efterrätt blir det frozen cheesecake och limemarinerade bär. Kaffe och te dricks till efterrätten.

Till tolvslaget blir det mousserande vin och toast igen, denna gång med rökt lax. Det mousserande vin vi har i år är en favorit hos oss. Hyffsat billig men mycket god, nämligen Crémant de bourgogne. 97 kr på systembolaget. Ett riktigt fynd faktiskt. Har du inte testat så gör det!

Helstekt oxfilé, 10 port

1 oxfilé (1.2-1.5 kg)
2 msk smör
salt och peppar

Putsa filén fri från ev hinnor och senor. Bryn oxfilén runt om i fettet tills den fått fin stekyta. Lägg över den i ugnsform och vik ihop den tunnaste delen så att filén blir så jämntjock som möjligt. Salta och peppra. Stick in en stektermometer från kortsidan i den tjockaste delen. Stek i mitten av ugnen till önskad temperatur. När termometern visar 55 grader är filén röd inuti, vid 6o grader rosa och vid 65 grader lätt rosa. Stektid 20-30 minuter.

Rödvinssås, 8 port

1 rostad vitlök
1 tärnad rotselleri
1 dl hackad schalottenlök
4 msk råsocker
4 dl rött vin
8 dl kalvfond
maizenamjöl
1 msk smör

Rosta vitlöken i ugn tills den har fått fin färg. Smält sockret i en kastrull och låt det karamellisera något. Tillsätt rotselleri, schalottenlök, rostad vitlök och rött vin, låt reducera något. Slå på kalvfond (vatten+buljong) och koka ihop till hälften. Smaka av med salt och peppar, sila av. red eventuellt av såsen med maizena om du vill ha den tjockare. Ta ner en klick smör i såsen innan servering.

Potatispuré, 8 port

1 kg mandelpotatis
2 dl mjölk
2 dl grädde
60 g smör
salt och peppar
tryffelolja

Skala och koka mandelpotatisen. Värm mjölk, grädde och smör. Pressa den färdigkokta potatisen och tillsätt gräddmjölken. Smaka av med salt och peppar och några droppar tryffelolja.

Frozen cheesecake, 8 port

8 st digestivekex
120 g philadephiaost
2 dl socker
1.5 tsk vaniljsocker
3 st äggulor
3 dl vispgrädde

Vispa ost och socker tills det är klumpfritt. Tillsätt äggulorna, en i taget. Vispa grädden tjock. Blanda i ostsmeten. Smula 5 kex i en form med löstagbar kant och fördela jämt över botten. Häll i smeten och smula resten av kexen ovanpå smeten. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.

Limemarinerade bär, 8 port

2 förpackningar frysta bär (vi tog jordgubbar och björnbär)
1 lime
Honung efter smak

Värm bären i kastrull på spisen. Pressa över saft från en lime och söta med honung efter egen smak.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *