Kyckling satay och satay sås

Söndagen har liksom lördagen varit full av aktiviteter. Imorse var Filippa med Mattias på simskolan som vanligt. Sen kom jag och Gustaf dit och badade lite drygt en timme. Sen åkte vi hem för lunch och vila för Gustaf. På eftermiddagen gick vi ut till en park i närheten och åkte pulka och madrass och gungade. Jättehärlig dag!

Kyckling satay och satay sås

Kyckling satay och satay sås

Middagen var bara hur god som helst. Jag kan nästan dö för såsen 🙂 Helt otroligt underbart god (iaf om man gillar thaimat)!! Jag har bara superlativ att säga om den. Kycklingens marinad var också god, men såsen var bäst. Till kycklingen och såsen hade vi basmatiris och bönor. Basmatiriset passade som handen i handsken till såsen, fantastiskt gott! Längtar redan till morgondagens lunchlåda! Mattias svettades som bara den när vi åt, han reagerade på såsens hetta. Vill man inte ha det fullt så starkt är det bara att minska ner på de torkade chilisarna.

Kyckling satay (Sateh Gai)

750 g kycklingbröst
1 stjälk citrongräs, fint hackad
5 bergamottblad, fint hackade
5 schalottenlökar, hackade
1 msk korianderfrön
1 1/4 dl mjölk
2 msk ljus sojasås

Skär kycklingen i tunna skivor. Stöt samman eller blanda i en mixer, citrongräs, bergamott, schalottenlök och koriander, tillsätt lite av mjölken så att en fin pasta bildas. Tillsätt resten av mjölken samt sojasåsen och blanda väl. Häll blandningen i en stor skål och lägg i kycklingen. Marinera i 15 min och trä sedan kycklingen på grillspett. Grilla spetten på en grill eller i ugnen. Vänd spetten var 5-6:e minut tills de är klara. Servera med satay sås (Nam Tim Sateh).

Satay sås (Nam TIm Sateh)

125 gr rostade jordnötter (ej salta)
1 msk korianderfrön
1 tsk kumminfrön
1 stjälk citrongräs, finhackad
6 hackade schalottenlökar
7 hackade vitlöksklyftor
3 torkade chilier
1 tsk räkpasta
1 msk tomatsås
1 msk socker
3½ dl kokosnötgrädde
2 msk fisksås

Stöt jordnötterna i en mortel. Stöt ihop korianderfrön, kumminfrön, citrongräs, schalottenlökar, vitlök, chilier, räkpasta, tomatsås och socker tills du får en fin pasta. Tillsätt kokosnötgrädden och mocka ihop smeten. Häll mixen i en panna och värm. Tillsätt jordnötter och fisksås. Blanda väl. Minska värmen och låt sjuda i 20 minuter så att såsen tjocknar. Denna sås serveras i små skålar till sauterad kyckling (Sateh Gai).

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Petra skriver:

    Håller med, thaimat är ju bara bäst – men jag är för lat för att laga den själv =)

  1. januari 8, 2011

    […] fick vi i alla fall lite grann av Thailandskänslan tillbaka genom middagen jag lagade. Det blev chicken satay (kycklingspett marinerade i en sataysås) med jordnötssås och quinoa samt grönsaker (jag hade en burk köpt rödkålssallad kvar från julen i kylen – […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *