Klassisk husmanskost

Idag var jag sugen på hederlig gammal husmanskost. Man behöver inte bryta nacken av sig hela tiden för att laga nya spännande exotiska rätter, ibland vill man helt enkelt ha klassisk mat vi har ätit här i Sverige i generationer. Sen kan man givetvis ge de gamla klassikerna en modern touch om man vill det.

Kvällens middag blev därför klassisk köttfärslimpa, kokt potatis och löksås (löken hamnade dock på sidan om eftersom barnen inte är så förtjusta i lök). Hemgjord lingonsylt till det. Och grönsaker. Sååå gott! Varenda smula gick åt och då lagade jag ändå en rejält stor sats. Vill man modernisera klassikern lite, varför inte baka in ost och skinka och rulla ihop eller tillsätt bacon eller fräst vitkål. Bara att prova sig fram. Hur man än gör är det svårt att misslyckas!

Köttfärslimpa, 5-6 port

1 kg nötfärs
1 1/2 dl ströbröd
3 dl mjölk
2 ägg
3 msk lökfond
salt och peppar
skalad och riven gul lök

Blanda mjölk med ströbröd i en bunke och låt svälla i minst 5 minuter. Rör sedan ner fond, ägg, salt och peppar  i smeten. Fräs löken, blanda ner den och köttfärsen. Forma smeten till en limpa och lägg den i en ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 25 min.

Löksås

2 gula lökar
2 msk smör
1 dl vatten
1 msk lökfond
1 tsk soja
2 dl mjölk
salt, peppar

Skär löken i skivor och stek dem mjuka i smör. Häll på vattnet under tiden så de inte blir brända. När löken är mjuk häller man i mjölk, fond, soja, salt och peppar. Låt puttra några minuter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *