Klassisk husmanskost
Idag var jag sugen på hederlig gammal husmanskost. Man behöver inte bryta nacken av sig hela tiden för att laga nya spännande exotiska rätter, ibland vill man helt enkelt ha klassisk mat vi har ätit här i Sverige i generationer. Sen kan man givetvis ge de gamla klassikerna en modern touch om man vill det.
Kvällens middag blev därför klassisk köttfärslimpa, kokt potatis och löksås (löken hamnade dock på sidan om eftersom barnen inte är så förtjusta i lök). Hemgjord lingonsylt till det. Och grönsaker. Sååå gott! Varenda smula gick åt och då lagade jag ändå en rejält stor sats. Vill man modernisera klassikern lite, varför inte baka in ost och skinka och rulla ihop eller tillsätt bacon eller fräst vitkål. Bara att prova sig fram. Hur man än gör är det svårt att misslyckas!
Köttfärslimpa, 5-6 port
1 kg nötfärs
1 1/2 dl ströbröd
3 dl mjölk
2 ägg
3 msk lökfond
salt och peppar
skalad och riven gul lök
Blanda mjölk med ströbröd i en bunke och låt svälla i minst 5 minuter. Rör sedan ner fond, ägg, salt och peppar i smeten. Fräs löken, blanda ner den och köttfärsen. Forma smeten till en limpa och lägg den i en ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 25 min.
Löksås
2 gula lökar
2 msk smör
1 dl vatten
1 msk lökfond
1 tsk soja
2 dl mjölk
salt, peppar
Skär löken i skivor och stek dem mjuka i smör. Häll på vattnet under tiden så de inte blir brända. När löken är mjuk häller man i mjölk, fond, soja, salt och peppar. Låt puttra några minuter.
Senaste kommentarer