Hemgjord ärtsoppa med delade gula ärtor

Via Smartson fick jag chansen att pröva Delade gula ärtor – Ready in 5 från GoGreen. Med dessa ärtor slipper man blötlägga och koka ärtorna innan användning, de behöver bara koka en kort stund. Självklart ville jag då passa på att laga en hemgjord Ärtsoppa. Jag följde mitt standardrecept men slapp alltså både blötläggning och långkokning. GoGreen anser att det tar ca 15 minuter att koka soppan. Jag som gillar lite fastare soppor valde att koka min cirka 45 minuter och fick den då precis så krämig och god som jag tycker att en ärtsoppa ska vara. Jag började med 4 dl delade gula ärtor och 8 dl grönsaksbuljong (i övrigt följde jag standardreceptet avseende fläsk, lök och kryddor) men sedan la jag till både ärtor och vatten, exakt hur mycket vet jag inte. Höftade bara. Resultatet blev riktigt bra. Något hårda ärtor trots den förlängda koktiden. Gav lite tuggmotstånd å andra sidan. Smaken var väldigt god och soppan var lagom mättande.

Ingen Ärtsoppa utan våfflor eller pannkaka. Kvällens val föll på våfflor med glass, grädde och sylt. Tappade räkningen efter den 4e våfflan!!! Muuums! Matkoma – yes!

Ärtsoppa, 6 port

500 gram torkade gula ärtor
300 gram rimmat fläsk
2 l vatten
1 gul lök
1 tsk timjan
1 grönsaksbuljongtärning

Blötlägg ärtorna dagen innan och häll bort blötläggningsvattnet innan tillagningen. Koka upp ärtor, vatten, fint skuren lök, fläsket skuret i små tärningar, timjan och buljongtärningen. Koka allt tills ärtorna är mjuka, ca 1.5 timme. Tillsätt ev mer salt och andra kryddor om det behövs.

Våfflor

100 g smör
2 1/2 dl kolsyrat vatten
1 dl fullkornsdinkel
2 1/2 dl dinkelsikt
2 dl lättmjölk
2 tsk bakpulver

Smält smöret. Rör samman vattnet, mjölet, mjölken och bakpulvret till en slät smet. Tillsätt det avsvalnade smöret. Grädda i ett varmt och smörat våffeljärn.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. En plats i solen skriver:

    Kul att du är med i tävlingen! Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *