Hemgjord ärtsoppa med delade gula ärtor
Via Smartson fick jag chansen att pröva Delade gula ärtor – Ready in 5 från GoGreen. Med dessa ärtor slipper man blötlägga och koka ärtorna innan användning, de behöver bara koka en kort stund. Självklart ville jag då passa på att laga en hemgjord Ärtsoppa. Jag följde mitt standardrecept men slapp alltså både blötläggning och långkokning. GoGreen anser att det tar ca 15 minuter att koka soppan. Jag som gillar lite fastare soppor valde att koka min cirka 45 minuter och fick den då precis så krämig och god som jag tycker att en ärtsoppa ska vara. Jag började med 4 dl delade gula ärtor och 8 dl grönsaksbuljong (i övrigt följde jag standardreceptet avseende fläsk, lök och kryddor) men sedan la jag till både ärtor och vatten, exakt hur mycket vet jag inte. Höftade bara. Resultatet blev riktigt bra. Något hårda ärtor trots den förlängda koktiden. Gav lite tuggmotstånd å andra sidan. Smaken var väldigt god och soppan var lagom mättande.
Ingen Ärtsoppa utan våfflor eller pannkaka. Kvällens val föll på våfflor med glass, grädde och sylt. Tappade räkningen efter den 4e våfflan!!! Muuums! Matkoma – yes!
Ärtsoppa, 6 port
500 gram torkade gula ärtor
300 gram rimmat fläsk
2 l vatten
1 gul lök
1 tsk timjan
1 grönsaksbuljongtärning
Blötlägg ärtorna dagen innan och häll bort blötläggningsvattnet innan tillagningen. Koka upp ärtor, vatten, fint skuren lök, fläsket skuret i små tärningar, timjan och buljongtärningen. Koka allt tills ärtorna är mjuka, ca 1.5 timme. Tillsätt ev mer salt och andra kryddor om det behövs.
Våfflor
100 g smör
2 1/2 dl kolsyrat vatten
1 dl fullkornsdinkel
2 1/2 dl dinkelsikt
2 dl lättmjölk
2 tsk bakpulver
Smält smöret. Rör samman vattnet, mjölet, mjölken och bakpulvret till en slät smet. Tillsätt det avsvalnade smöret. Grädda i ett varmt och smörat våffeljärn.
Kul att du är med i tävlingen! Lycka till!