Pirog med fiskris

Fisk de luxe

Fisk de luxe

Ikväll åt vi en av de godaste fiskrätterna jag vet, pirog med fiskris. Älskad av både barnen och oss vuxna. Är även en perfekt rätt om man har ris- och/eller fiskrester i kylen man vill ta vara på. Den krämiga, smakrika fyllningen omgärdad av krispig pirogdeg, mums! Inte den nyttigaste fiskrätten, men man måste lyxa till det ibland.

Pirog med fiskris, 4 port

Pirogdeg
4 dl vetemjöl (idag tog jag 2 dl dinkelsikt, 2 dl dinkel fullkorn)
200 g smör
4 msk iskallt vatten

Fiskris
3 dl färdigkokt kallt ris
ca 4 dl kokt fisk eller ett paket fryst torsk
1 dl finhackat kryddgrönt (dill, persilja, gräslök)
ca 2 dl grädde
1 uppvispat ägg
salt, vitpeppar

ägg till pensling

Hacka ihop margarin och mjöl, spä med vatten och rör ihop pajdegen hastigt. Låt vila ca 1 h i kyla. Blanda ris och fisken skivad i små bitar. Tillsätt kryddgrönt, ägg och späd med grädde. Blandningen ska vara ganska lös. Smaksätt med salt och peppar. Kavla ut pajdegen till en avlång kaka, lägg fiskris på halva degen och vik den andra halvan över. Pensla med ägg mellan kanterna, tryck ihop och putsa av längs kanten. Picka pirogen med gaffel, pensla med ägg och grädda i 225 grader i 20-25 min tills vacker guldbrun färg. Bjud med sallad och chilisås.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. mars 22, 2010

    […] åt vi den goda fiskpirogen igen. Minskade mängden fett i degen något (höftade bara) och ersatte den med lättkesella. Det […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *