Pirog med fiskris
Ikväll åt vi en av de godaste fiskrätterna jag vet, pirog med fiskris. Älskad av både barnen och oss vuxna. Är även en perfekt rätt om man har ris- och/eller fiskrester i kylen man vill ta vara på. Den krämiga, smakrika fyllningen omgärdad av krispig pirogdeg, mums! Inte den nyttigaste fiskrätten, men man måste lyxa till det ibland.
Pirog med fiskris, 4 port
Pirogdeg
4 dl vetemjöl (idag tog jag 2 dl dinkelsikt, 2 dl dinkel fullkorn)
200 g smör
4 msk iskallt vatten
Fiskris
3 dl färdigkokt kallt ris
ca 4 dl kokt fisk eller ett paket fryst torsk
1 dl finhackat kryddgrönt (dill, persilja, gräslök)
ca 2 dl grädde
1 uppvispat ägg
salt, vitpeppar
ägg till pensling
Hacka ihop margarin och mjöl, spä med vatten och rör ihop pajdegen hastigt. Låt vila ca 1 h i kyla. Blanda ris och fisken skivad i små bitar. Tillsätt kryddgrönt, ägg och späd med grädde. Blandningen ska vara ganska lös. Smaksätt med salt och peppar. Kavla ut pajdegen till en avlång kaka, lägg fiskris på halva degen och vik den andra halvan över. Pensla med ägg mellan kanterna, tryck ihop och putsa av längs kanten. Picka pirogen med gaffel, pensla med ägg och grädda i 225 grader i 20-25 min tills vacker guldbrun färg. Bjud med sallad och chilisås.
1 svar
[…] åt vi den goda fiskpirogen igen. Minskade mängden fett i degen något (höftade bara) och ersatte den med lättkesella. Det […]