Värmande soppa
Vädret i Stockholm idag har verkligen bjudit på lite gott och blandat. Morgonen började med hällregn, gick över i molnighet, molen skingrades, solen kom fram, det började regna och åska och sen blev det sol igen. Det börjar bli höst minsann. Nu när hösten gör sitt intåg passar det bra att börja sopp- och grytsäsongen. Bäst att starta på en gång!
Till middag ikväll gjorde jag en riktigt god och nyttig linssoppa. Hela familjen och kompisen till Filippa som åt hos oss älskade soppan. Till soppan serverade jag snittar med leverpastej och gurka av ett rågbröd jag köpte på Tallinn-kryssningen samt snittar med keso, ost och skinka gjord på köpt tunnbröd. Det blev även hur god efterrätt som helst, ugnsbakade äpplen med russin och kanel och till det vaniljglass. Tänk att något som är så enkelt kan vara så gott!
Linssoppa, 6 port
2 morötter
2 gula lökar
2 msk matolja
1 msk curry
3 dl röda linser
2 grönsaksbuljongtärningar
1.5 l vatten
salt och peppar
Skala och strimla morötterna fint. Skala, finhacka och fräs lök och morötterna tillsammans med curry i oljan. Skölj linserna och tillsätt dom. Häll på vatten, buljong och lagerblad. Koka i ca 10 minuter eller tills linserna är mjuka. Smaka av med salt och peppar.
Uppdatering: Jag mixade soppan med handmixer för att dölja för barnen vad soppan innehöll. Då blev det en fin slät soppa.
Verkar ju vara en fantastiskt god soppa! Den måste jag testa nu när höstmörkret och kölden kommer :).