Wallenbergare med mos och ärtor

Mattias verkar beta av den svenska husmanskosten rätt efter rätt. Det har varit köttfärssås, köttfärslimpa, pannbiff, etc. All mat han lagat på senaste tid har varit riktiga höjdare. Både jag och barnen ser alltid fram emot Mattias middagsdagar.

Ikväll var det dags för klassikern Wallenbergare. Förra veckan fick Mattias i uppdrag att köpa hem kalvfärs som de sålde i VI-butiken som ligger vägg i vägg med där Mattias jobbar. De sålde då kalvfärs för endast 49.90 kr kilot, kanonpris! Så vad passade då inte bättre än att laga till Wallenbergare som just är köttbiffar gjorda på kalvfärs. Klassiska tillbehör till är potatismos och ärtor. Vill man kan man även göra en kalvsky till maten genom att i en kastrull hetta upp 1 msk kalvfond och 2 dl vatten och i detta smälta ner 50 g smör. Vi hade lingonsylt till istället för sky.

Maten var, som vanligt, supergod och vi praktiskt taget slickade faten. Nu hoppas vi på andra svenska klassiker som raggmunk, ugnsbakad falukorv, ärtsoppa, stekt fläsk med löksås, strömmingslåda, mfl.

Wallenbergare, 4 port

400 g kalvfärs
4 äggulor
2 dl grädde
salt och peppar
ströbröd
smör till stekning

Blanda kylskåpskall färs med salt, peppar och äggulor. Blanda i grädde, lite i taget.  Forma färsen till fyra biffar och vänd dem i ströbröd. Stek biffarna i smör. Jag tycker de ska vara lite rosa i mitten, men det är en smaksak.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *