Köttfärssås 50/50 i Crock Pot

Köttfärssås 50/50 i Crock Pot

Köttfärssås 50/50 i Crock Pot

Tänk att vi redan har gått in i oktober. Tiden går galet snabbt. Höstdagjämningen har varit, det är höst. Det blir mörkare och mörkare och kallare och kallare. Jag älskar ju sol, ljus och värme så tyvärr är hösten är ingen favoritperiod hos mig. Det finns dock en sak med hösten som är toppen, nämligen maten. Jag älskar grytor, pulled pork och den klassiska köttfärssåsen och det passar extra bra just under den mörka, kalla årstiden. Långlagat behöver  dock inte bara bygga på kött/kyckling/fisk. Vegogrytor är också riktigt gott och inte minst klimatsmart. Att vara klimatsmart är viktigt för mig. Jag vill vara med och bidra till mer hållbara matvanor och hakar därför på konceptet 50/50. I det här inlägget hittar ni receptet på köttfärssås 50/50 i Crock Pot.

Hälften kött, hälften linser, grönsaker och rotfrukter.

Hälften kött, hälften linser, grönsaker och rotfrukter.

Crock Pot lanserar i oktober ”50/50”. Vi är enligt studier många svenskar som önskar att äta mindre kött, men att ta steget till att bli heltidsvegetarian kan kännas väl stort. 50/50 är ett sorts mellanting som går ut på att öppna upp möjligheten att minska sin köttkonsumtion genom att ersätta hälften av proteinet i måltiden med till exempel bönor, ost, linser, grönsaker eller rotfrukter. Att byta ut hälften av köttet mot något annat kan bli en kreativ, kul och smakrik upplevelse.

Jag har i detta fall tagit mitt favoritrecept på köttfärssås i Crock Pot och bytt ut hälften av köttet mot rotfrukter, grönsaker och linser. Jag vill inte påstå att köttfärssåsen blev godare. Den smakade helt enkelt lika gott som min fantastiska köttiga köttfärssås! Mycket hänger ju på kryddorna. Däremot blev den nyttigare, mer klimatsmart och billigare. Tummen upp från hela familjen, plånboken och Greta!

Vill ni istället laga en helt vegetarisk bolognese som är helt fantastiskt superdupergod har jag självklart recept på det!

Färdig klimatsmart köttfärssås.

Färdig klimatsmart köttfärssås.

Köttfärssås 50/50, 4-6 port

400 g köttfärs
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
3 rivna morötter
1 burk (400 g) krossade tomater
4 msk tomatpuré
2 dl röda linser
1 dl vatten
salt, peppar och andra goda kryddor som oregano och timjan

Hacka vitlök och lök. Skala och riv morötterna. Bryn köttfärsen i het panna eller i grytan för de modeller som är anpassade för detta. Häll ner lök, vitlök och rivna morötter och fräs några minuter till. Ställ tillbaka grytan på tillagningsenheten. Häll i övriga ingredienser och krydda med salt, peppar och kryddor efter smak och tycke. Låt gå på låg effekt i 6 timmar. Servera med pasta av valfri sort och toppa med parmesan.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *