Wallenbergare med mos och ärtor
Mattias verkar beta av den svenska husmanskosten rätt efter rätt. Det har varit köttfärssås, köttfärslimpa, pannbiff, etc. All mat han lagat på senaste tid har varit riktiga höjdare. Både jag och barnen ser alltid fram emot Mattias middagsdagar.
Ikväll var det dags för klassikern Wallenbergare. Förra veckan fick Mattias i uppdrag att köpa hem kalvfärs som de sålde i VI-butiken som ligger vägg i vägg med där Mattias jobbar. De sålde då kalvfärs för endast 49.90 kr kilot, kanonpris! Så vad passade då inte bättre än att laga till Wallenbergare som just är köttbiffar gjorda på kalvfärs. Klassiska tillbehör till är potatismos och ärtor. Vill man kan man även göra en kalvsky till maten genom att i en kastrull hetta upp 1 msk kalvfond och 2 dl vatten och i detta smälta ner 50 g smör. Vi hade lingonsylt till istället för sky.
Maten var, som vanligt, supergod och vi praktiskt taget slickade faten. Nu hoppas vi på andra svenska klassiker som raggmunk, ugnsbakad falukorv, ärtsoppa, stekt fläsk med löksås, strömmingslåda, mfl.
Wallenbergare, 4 port
400 g kalvfärs
4 äggulor
2 dl grädde
salt och peppar
ströbröd
smör till stekning
Blanda kylskåpskall färs med salt, peppar och äggulor. Blanda i grädde, lite i taget. Forma färsen till fyra biffar och vänd dem i ströbröd. Stek biffarna i smör. Jag tycker de ska vara lite rosa i mitten, men det är en smaksak.
Senaste kommentarer