Riktigt god och krämig vegetarisk Halloumi Hotpot
Måndag = vegetariskt! Jag gillar verkligen hela grejen med Meat free monday. För miljön, hälsan och de goda smakernas skull. Måndag hela veckan, det vore något det! Här ska ni få världens bästa vegetariska middagstips. En riktigt god och krämig vegetarisk Halloumi Hotpot.
Ni minns väl att jag i veckan testade nya frysta färdigrätten Felix Veggie Halloumi Hotpot och gav den riktigt bra betyg. Jag bifogade även receptet så att ni kunde laga till den hemma själva. Det var precis vad jag gjorde till kvällens middag. Min egen Halloumi Hotpot. Jag tyckte som sagt att Felix färdiga Halloumi Hotpot var god men den jag gjorde själv var himmelsk. Att mat gjord från grunden och som är helt färsk slår den frysta är väl inte så konstigt egentligen. Det tar dock sin tid att handla hem, skala, hacka, skära, steka, koka och diska och när tiden inte finns till detta fungerar färdigmaten riktigt bra.
Min egen Hotpot var otroligt krämig. Det berodde inte bara på kokosmjölken, då den inte var särskilt fet – 17%, utan dels beroende på de mixade grönsakerna, dels beroende på linserna som kokade samman på ett perfekt sätt. Och vilka fantastiska smaker grytan hade! Och vilken underbar konsistens och sälta på halloumin! Den här rätten kvalar in på topplistan av mina vegetariska rätter. Helt klart något ni borde laga till, varför inte ikväll?! På bilden ovan ser ni inte halloumin. Jag fördelade den faktiskt direkt på tallrikarna efter man lagt på själva grytan. Allt för att behålla spänst och krispighet i osten. Men det är en smaksak!
Veggie Halloumi Hotpot, 4 port
1 msk rapsolja
1/2 gul lök hackad
1/2 morot i grova tärningar
En bit palsternacka hackad i tärningar
1 1/2 dl gröna kokta linser
1 1/2 dl röda kokta linser
150 g sötpotatis i tärningar
1 msk röd currypasta
1 buljongtärning
1 tsk salt
1/2 klyfta vitlök
1/2 tsk färsk riven ingefära
1 krm chiliflakes
1 krm spiskummin
1 burk kokosmjölk
vatten
150 g broccoli
bamatiris
mynta
100 g halloumi i bitar
Häll oljan i en gryta och tillsätt lök, vitlök, morot och palsternacka. Tillsätt 1 1/2 dl vatten. Låt koka i ca 10 minuter. Mixa grovt med stavmixer. Lägg i röda och gröna linser samt sötpotatis. Tillsätt buljong, röd currypasta, ingefära samt alla kryddor. Häll på kokosmjölk och låt koka ihop till en gryta. Red av grytan för önskad konsistens. Smaka av grytan med mer kryddor efter smak. Toppa med tärnad halloumi och hackad mynta. Servera grytan med kokt basmatiris och kokt broccoli.
Spännande ! vi pratade faktiskt om det senast igår att vi ska börja ha en köttfri dag i veckan.
allt ser gott ut, men det blir en rejäl utmaning i köket för mig som oftast lagar ”rejäla kötträtter”!
KRAM och ha en bra start på veckan 🙂