Åland den lovordade gäddmetropolen

Åland består av ca 20 000 öar och är därmed omgivet av hav och sjöar. Att fisket är stort är därför inte så konstigt. Åland är känt för sina gäddor som går bra att fiska året runt. Men det finns också bland annat mycket abborre, öring, gös och sik. Gillar man att fiska ska man alltså definitivt åka till Åland.

Man kan boka färdiga fiskepaket. Det ger en bättre fiskeupplevelse och störst chans till napp. I fiskepaketen brukar det ingå resa, boende, fiskekort och en lokal fiskeguide som tar en till de bästa fiskevattnen på Åland.

På väg ut på böljan blå!

På väg ut på böljan blå!

Framför allt Mattias och Gustaf älskar att fiska. En fisketur stod därför högst upp på önskelistan inför vår Ålandsresa. Vi bokade in en 2-3 timmars fisketur med Bo-Erik på Fiskelyckan. I fisketuren ingick spön, fiskekort samt flytvästar för både barn och vuxna. Bo-Erik har mer än 30 års erfarenhet av fiske och kändes verkligen trygg att åka med.

Ut med Fiskelyckan!

Ut med Fiskelyckan!

Här ska fiskas!

Här ska fiskas!

Fisketuren skulle ske samma eftermiddag som vi kom fram till Åland. Bara att checka in på hotellet och sedan ut på havet igen! Vi hade lite otur med vädret. Det regnade och blåste en hel del men det var inte så mycket att göra något åt. Barnen (och Mattias) hade längtat så efter just fisket och det gick inte att ställa in. Bara att sätta på sig regnkläder helt enkelt.

Något simmar i vattnet!

Något simmar i vattnet!

En älg!

En älg!

Älgen blir stressad och vill upp!

Älgen blir stressad och vill upp!

Älgen ramlar och går ner i spagat.

Älgen ramlar och går ner i spagat.

Äntligen på benen!

Äntligen på benen!

På väg ut med båten upptäckte Bo-Erik plötsligt något som simmade i vattnet. En säl? En stor fisk? Nej, det var en älgkalv som var ute och tog en simtur. Älgkalven blev lite stressad när vi kom närmare och avbröt sin simtur. Han försökte ta sig upp på stranden via de hala klipporna, halkade och gick ner i spagat. Det tog ett tag för honom att komma upp men tillslut lyckades han och sprang in i skogen. En riktig bjässe för att vara kalv. Vilken unik upplevelse vi fick som bonus!

Vi åkte sedan vidare mot Bo-Eriks hemliga fiskeställe. Där satte vi igång att spinnfiska med olika drag. Jag hade i princip aldrig hållit i ett spö förut så man behöver inte vara kunnig på något sätt. Det tog några kast och sedan fick man vanan inne. Barnen hade inte heller några problem och är inte alls särskilt vana sedan tidigare.

Storfiskaren visar upp sitt byte!

Storfiskaren visar upp sitt byte!

Vassa tänder så bäst att hålla där det är säkert!

Vassa tänder så bäst att hålla där det är säkert!

Vilken känsla och glädje!

Vilken känsla och glädje!

Vi kastade och kastade men varken vi eller Bo-Erik fick något annat än bottennapp. Efter en timme i blåst och regn var vi nära att ge upp. Men helt plötsligt får jag en helt annan känsla än bottennappskänslan. Det ÄR något som hugger på mitt spö. Jag har fått napp! JAG!!! Av alla människor! Jag ropar till och får guidning i hur jag på bästa sätt ska dra in rackarn. Det var ganska tungt för fisken var ganska stor. Allra sista biten upp i båten tog vi hjälp av en håv. Vilken känsla! Vi var alla helt euforiska! Det var en stor glittrig gädda som vägde minst runt 2 kg. Sonen ville gärna behålla den men det var första dagen på semestern och vi hade ingenstans att förvara den. Fisken fick därför först förevigas på kort och sedan åka ner i böljan den blå igen!

Vi kände oss alla, inte minst jag, nöjda och valde efter detta att avsluta fisketuren. Vi var rejält blöta men hade ett stort leende på läpparna. Det här blev en upplevelse för livet vi gärna gör om! Gustaf tjatade och tjatar varenda dag om att åka ut och fiska så det måste vi självklart göra igen!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *