Nu var det länge sedan

Pulled pork tillagat i 8 timmar i Crock-Pot som värmes på spisen.

Pulled pork tillagat i 8 timmar i Crock-Pot som värmes på spisen.

Lagar man en maträtt som är billig, lättlagad, fantastiskt god och går hem hos hela familjen blir det lätt att man upprepar succén om och om igen. Sedan kan man helt glömma bort denna och inte laga till den på evigheter. Så var det för oss med pulled pork. Långlagad fläskkarré som bara faller sönder och smälter i munnen. Mums!

Pulled pork med goda tillbehör.

Pulled pork med goda tillbehör.

Helt plötsligt fick jag bara pulled pork-cravings och lagade därför till en omgång i helgen. Jag använde min Crock-Pot som både är enkel och smidig att använda då maten helt sköter sig själv. Den här gången blev min pulled pork gjord på fläskkarré med ben. Kanske inte det smidigaste att använda men det var vad som fanns att tillgå i affären när jag handlade. Det fungerar men se till att få bort alla ben innan du serverar maten så du eller middagsgästerna inte får en obehaglig överraskning.

Pulled pork i fahitasbröd med sallad och sås.

Pulled pork i fahitasbröd med sallad och sås.

Efter att ha tillagats i pottan på låg effekt i lite drygt 8 timmar fick jag perfekt resultat! Kvällens tillbehör blev ett val mellan ris och fahitasbröd, broccoli, färsk sallad och grillsås. Jag själv valde fahitasbröd och klämde i mig två välfyllda rackare! Sååå gott!

Jag hade med mig pulled pork, fahitasbröd och tillbehör till jobbet också och åt till lunch. De trodde att jag hade köpt maten i en av alla foodtrucks som står precis utanför jobbet (står dagligen MINST fem olika foodtrucks utan för oss). Flera talade om hur gott det såg ut och frågade vad det var och ville ha recept. Jag trodde alla hört talas om pulled pork vid det här laget, men tydligen inte!

Pulled pork

1 kg fläskarré
BBQ-sås:
1 stor gul lök
4 klyftor vitlök
1 dl ketchup
½-1 msk chipotlepasta
½ dl vatten
1 msk farinsocker
1/2 tsk +1 nypa mald koriander
½ msk + ½ tsk mald spiskummin
(1 msk whisky eller annan trevlig smakrik sprit)

Lägg köttet i botten av en tjockbottnad emaljkastrull med lock, lergryta eller en ugnfast form med lock. Skala lök och vitlök och skiva tjockt. Skala och skiva lök och vitlök. Blanda alla övriga ingredienset till en smet och bred på köttet. Placera lök och vitlök ovanpå karrén. Sätt in i ugnen och värm till 125°C.

Låt karrén stå i ca 4 timmar. Efter en dryg imme petar du ner löken så att den hamnar i botten av kastrullen. Om den får ligga i den sura röran frön början blir den inte lika fint mjuk. Kika till grytan då och då så att det inte bränner fast i botten. Slå på vatten om det behövs. Om du behöver lämna köttet utan tillsyn är det bra att slå lite vatten i botten innan, så att det inte bränner vid.

Efter 3 timmar kan du tillsätta lite mer av alla kryddorna. Ta ut grytan när köttet är så mört att det faller ihop bara du petar på det. Låt svalna något. Mosa och luckra upp köttet genom att dra i det med en stor gaffel. Blanda med såsen. Smaka av med lite mer whisky, spiskummin och chili om det behövs. Köttet blir ännu godare om det får stå till sig över natten. Värm eller ljumma köttet före servering.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *