Pub Niska och Sjökvarteret i Mariehamn

Sjökvarteret i Mariehamn.

Sjökvarteret i Mariehamn.

När man är på Åland får man inte missa att besöka Sjökvarteret vid Österhamn i Mariehamn. Sjökvarteret har allt från båtbyggeri, smide och annat hantverk till museum och restauranger. Här ligger mycket båtar, både traditionella skutor, träbåtar och moderna båtar. Det ordnas massor av evenemang i Sjökvarteret som piratrundor för barn, mini-båtbyggen, barnens fiskedag, Nordisk kustkulturfestival, kappsegling för traditionella segelfartyg och storbåtar, VM i robotsegling etc. Ett jättemysigt ställe att besöka!

Att njuta av en bit god mat i Sjökvarteret är något man inte får missa. Är det fint väder är det en fantastisk upplevelse att sitta på uteserveringen och kunna se båtarna komma in till Mariehamn medan man äter mat och tar något gott att dricka. Sjökvarterets restaurang heter Pub Niska och kan varmt rekommenderas. Pub Niska är ett franchisekoncept framtagen av den kända kocken Michael Björklund. Michael är den enda kocken som vunnit Årets Kock-tävling i både Finland och Sverige. Han har varit med i flera tv-program här i Sverige, bland annat Kockarnas kamp.

Att sitta ute, äta en god bit mat och njuta av alla båtar är att rekommendera!

Att sitta ute, äta en god bit mat och njuta av alla båtar är att rekommendera!

Fin miljö vid Pub Niska.

Fin miljö vid Pub Niska.

Pub Niska har fått sitt namn efter Algoth Niska, en legendarisk smugglarkung. Restaurangen och inredningen har hamnsjåar-stil vilket ger ytterligare en dimension till matupplevelsen. Framför allt uteserveringen är fantastisk mysig med sina små skrymsen, skorstenar och nät. Innemiljön är fin den med men själva ”bardisken” ger en enkel och tråkig cafeteriakänsla.

På Pub Niska serveras sk Plåtbröd, en åländsk eller nordisk variant av pizza. På menyn finns flera varianter med olika toppingar och det riktigt vattnas i munnen när man läser vad som erbjuds. Maten är mycket prisvärd. Råvarorna håller hög kvalitet och är lokala, bland annat kokar man sin egen tomatsås och osten kommer från Ålandsmejeriet. De serverar också olika sallader och bakad potatis. Tyvärr inga efterrätter. Jag skulle kunna tänka mig ett Plåtbröd toppat med nutella, skivade bananer, vaniljglass och chokladsås till exempel. Vem vet, det kanske dyker upp på menyn inom kort?!

Välkomna till Sjökvarteret alla pirater!

Välkomna till Sjökvarteret alla ruskiga rövare!

Middag på Pub Niska.

Middag på Pub Niska.

Plåtbröd med lamm, rödlök, bearnaise, ruccola

Plåtbröd med lamm, rödlök, bearnaise, ruccola

Plåtbröd med getost, lufttorkad skinka, rödlök, balsamico, ruccola

Plåtbröd med getost, lufttorkad skinka, rödlök, balsamico, ruccola

Vi besökte Pub Niska samma dag som vi kom till Åland. Det var storm och piskande regn så tyvärr kunde vi inte sitta ute och äta. Att sitta inne fungerade självklart också bra. Jag åt ett plåtbröd med tomatsås, ost, lamm, rödlök, bea och ruccola. Mattias åt en med tomatsås, getost, lufttorkad skinka, rödlök, balsamico och ruccola. Barnen åt en inbakad pizza med tomatsås, ost och skinka. Till detta drack vi det Åländska ölet Stallhagen. Fantastiskt gott allting och vi slukade maten allihopa!!!

Är du ute efter vackra omgivningar, god mat, dryck och toppenservice kan vi varmt rekommendera Pub Niska!

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *