Ålands Sjöfartsmuseum med S/V Pommern

Åland har massor av intressanta museum att besöka. Det finns konstmuseum, Kastellholms slott, Eckerö Post- och Tullhus, Brandkårsmuseum, Skolmuseum, Jakt- och Fiskemuseum, Sjöfartsmuseum med S/V Pommern, Bomarsundmuséet, etc. Det finns alltså något för alla intressen. Många museum har särskilda barnavdelningar och är toppen för ett besök med familjen.

Ålands Sjöfartsmuseum.

Ålands Sjöfartsmuseum.

Utställning med föremål av olika slag.

Utställning med föremål av olika slag.

Ett museum man inte får missa när man är på Åland är Ålands Sjöfartsmuseum med S/V Pommern. Här finns något för alla – sjöbjörnar liksom landkrabbor. I entrébiljetten ingår även inträde till S/V Pommern – det enda 4-mastade fraktsegelfartyget i världen som är bevarat i ursprungligt skick och ligger i hamnen precis utanför muséet.

En styrsimulator!

En styrsimulator!

På Sjöfartsmuséet finns olika föremål, fotografier och böcker som alla är en del av Ålands maritima kulturarv. Det finns också gott om interaktiva stationer och möjlighet att fördjupa sig i olika aspekter av sjöfart, historia och kultur.

Klättra upp i masten!

Klättra upp i masten!

Sväng dig i lianer!

Sväng dig i lianer!

Välkommen på skattjakt bland muséets utställningar.

Välkommen på skattjakt bland muséets utställningar.

Lek och lär!

Lek och lär!

Det finns mycket roligt för barnfamiljer att göra på Ålands sjöfartsmuseum. Här finns en mast att klättra i, rep att klättra upp i, ett skepp, en livflotte och flera typer av fartygsbostäder att stiga in i, ett stuvningspussel, en lasthanteringsstation och en bryggsimulator. Det finns också ett speciellt barnrum där barnen kan pyssla, rita och klä ut sig till pirater. Barnen kan gå på en lärorik skattjakt genom museet och på så sätt lära sig genom leken. Självklart får man en skatt när man är klar!

S/V Pommern!

S/V Pommern!

Imponerande ratt!

Imponerande ratt!

Enormt lastutrymme!

Enormt lastutrymme!

Skepp o' Hoj!

Skepp o’ Hoj!

S/V Pommern var ett mycket imponerande fartyg. Genom att gå runt kunde man leva in sig i hur livet var för sjömännen under världsomseglingarna under tidigt 1900-tal. Under däck finns de enorma lastrummen som rymde stora mängd last. Barnen  (och jag) var inte så roade eller imponerade men Mattias kunde nog gått runt hur länge som helst. Han älskar museum.

Jakt- och Fiskemuseum.

Jakt- och Fiskemuseum.

Mattias besökte även Jakt- och Fiskemuséet som ligger precis bredvid Viltsafarin. Jag och barnen, som alltså inte är lika förtjusta i museum, skippade detta och gick till Leklandet istället som också ligger ett stenkast därifrån. Mattias tyckte muséet var intressant och rekommenderas för de jakt- och fiskeintresserade.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *