Gör en god och mycket nyttig råkostsallad

Gör en råkostsallad och förvara i kylen.

Gör en råkostsallad och förvara i kylen.

Jag försöker äta så varierad kost som möjligt och ser till att jag får i mig alla byggstenar vi behöver som protein, fett och kolhydrater. Jag älskar grönsaker av alla de slag och äter i princip allt. Rotfrukter är jag mycket förtjust i. Rotfrukter är perfekt att använda i en fräsch, mycket nyttig råkostsallad. Nu är det visserligen inte säsong för rotfrukter men den svenska vitkålen har kommit och den är riktigt mjäll och god och passar perfekt i en råkostsallad. Råkostsallad är dessutom perfekt att göra stor sats av. Den passar till de flesta maträtter och håller upp till två veckor i kylskåp (men så länge räcker den sällan). På hösten när rotfrukterna är billiga och vanliga grönsaker är dyra ska man verkligen passa på att alltid ha en sats färdig i kylen.

Riktigt nyttigt, gott och fräscht!

Riktigt nyttigt, gott och fräscht!

Jag gjorde ordning en omgång råkostsallad på färsk svensk vitkål, gotländska morötter, svensk kålrabbi och gul lök. Vi åt denna till ugnsbakad lax, stekt potatis, keso och sweet chili-sås. Hur gott som helst! Rekommenderas varmt!

Råkostsallad, 2 glassformar

1 vitkålshuvud
5-6 morötter
2 gula lökar
3/4 dl matolja
3/4 dl äppelcidervinäger
1 1/2 msk socker (behövs för hållbarhetstiden)

Riv alla rotfrukter och blanda om ordentligt. Lägg ner i två stora glassformar. Koka upp matolja, vinäger och socker. Häll över rotfrukterna. Ställ in formarna i kylen några timmar så att smakerna hinner sätta sig. Håller ca 2 veckor i kylen.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Susanne skriver:

    Hej! Läser ditt recept på råkostsallad och du nämner kålrabbi men det står inte med i receptet?? Hur mycket? Mvh Sus

  2. Jessica Sundberg skriver:

    Jag har i det ibland (standard är annars vitkål, morot och gul lök). Faktum är att jag bara freestylar, har i så mycket som finns hemma eller som jag är sugen på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *