Gör en god och mycket nyttig råkostsallad
Jag försöker äta så varierad kost som möjligt och ser till att jag får i mig alla byggstenar vi behöver som protein, fett och kolhydrater. Jag älskar grönsaker av alla de slag och äter i princip allt. Rotfrukter är jag mycket förtjust i. Rotfrukter är perfekt att använda i en fräsch, mycket nyttig råkostsallad. Nu är det visserligen inte säsong för rotfrukter men den svenska vitkålen har kommit och den är riktigt mjäll och god och passar perfekt i en råkostsallad. Råkostsallad är dessutom perfekt att göra stor sats av. Den passar till de flesta maträtter och håller upp till två veckor i kylskåp (men så länge räcker den sällan). På hösten när rotfrukterna är billiga och vanliga grönsaker är dyra ska man verkligen passa på att alltid ha en sats färdig i kylen.
Jag gjorde ordning en omgång råkostsallad på färsk svensk vitkål, gotländska morötter, svensk kålrabbi och gul lök. Vi åt denna till ugnsbakad lax, stekt potatis, keso och sweet chili-sås. Hur gott som helst! Rekommenderas varmt!
Råkostsallad, 2 glassformar
1 vitkålshuvud
5-6 morötter
2 gula lökar
3/4 dl matolja
3/4 dl äppelcidervinäger
1 1/2 msk socker (behövs för hållbarhetstiden)
Riv alla rotfrukter och blanda om ordentligt. Lägg ner i två stora glassformar. Koka upp matolja, vinäger och socker. Häll över rotfrukterna. Ställ in formarna i kylen några timmar så att smakerna hinner sätta sig. Håller ca 2 veckor i kylen.
Hej! Läser ditt recept på råkostsallad och du nämner kålrabbi men det står inte med i receptet?? Hur mycket? Mvh Sus
Jag har i det ibland (standard är annars vitkål, morot och gul lök). Faktum är att jag bara freestylar, har i så mycket som finns hemma eller som jag är sugen på.