Amerikansk Cowboysgryta

En blogg som jag följer är Husmorsorna Emma och Anette. Jag tycker de skriver bra och roligt och så har de trevliga recept jag gärna inspireras av. Ur deras nya kokbok ”Fredagsmys” (som jag för övrigt tyvärr inte har, ännu 🙂 ) finns det ett recept som heter Amerikansk Cowboysgryta som jag lagade till middag ikväll. Så här skriver de om rätten:

”YEE-HAAA! Ladda pickadollerna och rid mot röken från denna gryta. Du kommer verkligen kunna känna stäppvargarna yla i mörkret, medan du värmer dig runt elden med denna matiga, mumsiga gryta.”

Jag valde att minska ner på både chili och vitlök då våra barn inte gillar stark mat. Själv älskar jag mat med lite sting, men man får tänka på att alla ska kunna äta maten och bli mätta och belåtna. Grytan var verkligen god och kommer garanterat att lagas snart igen. Kommer passa kanonbra kyliga höstdagar när man behöver värme innefrån och ut. Sälvklart hade vi grönsaker till maten, idag blev det kokt broccoli. Precis som när vi äter chili con carne hade vi mjukt bröd till maten. Idag bakade jag källarfranskor som var totalt SUPERDUPERUNDERBARA och som passade super till maten! Dessa frallor kan vara bland de godaste jag någonsin bakat eller ätit, mumsmumsmums. Kommer att bakas igen på lördag och njutas av till en underbar helgfrukost.

Amerikansk Cowboysgryta, 4 port

600 g nötfärs
2 solo vitlök (kinesisk vitlök)
2 stora röda chilifrukter
4 gula lökar i bitar
1 stor grön paprika i bitar
lite olja
1/2 dl rödvin
1 dl starkt kaffe
3 msk oxfond
2 bitar riktigt mörk choklad
2 lagerblad
1 tsk kanel
2 tsk Cacao & Chili från Santa Maria salt
3 msk mörkt muscovadosocker
3 tsk pimentón (rökt paprikapulver) salt och peppar
vatten
2 burkar valfria bönor
guacamole, gräddfil och bröd till servering

Fräs färsen med vitlök, chili, lök och paprika i oljan i en stor järngryta. Fyll på med rödvin, kaffe, oxfond, sedan resten av kryddorna, och fyll på med en skvätt vatten. Nu låter du härligheten koka i 20 minuter. Lyft på locket, rör om och kika med jämna mellanrum, ser det torrt ut häller du på mer vatten. När det har kokat färdigt lägger du i bönorna och smakar av. Servera sedan med en klick guacamole och en klick gräddfil samt nybakat bröd.

 

Källarfranskor, 8 st

25 g jäst
2 1/2 dl vatten
1/2 msk socker
3/4 tsk salt
1 1/2 msk olja
6-7 dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke. Lös upp jästen med fingervarmt (37 grader) vatten. Blanda i övriga ingredienser. Knåda degen smidig. Forma åtta frallor, vänd i mjöl och platta till dom något med handen. Lägg upp på plåt och låt jäsa under bakduk 40 min. Grädda bröden 10-12 min på 250 grader.  Låt svalna på galler.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *