Att laga lax Sous Vide

Att laga lax Sous Vide

Att laga lax Sous Vide

De mest använda köksprylarna hemma hos mig är Airfryer, Crock Pot, Sous Vide-cikulatorn och vakumförpackaren. Crock Pot är det bara jag som använder, Sous Vide cirkulatorn mest Mattias och vakumförpackaren och Airfryer båda två.

Crock Pot har jag skrivit massor om och ni hittar massa underbara recept på bloggen. Bara att googla runt!

Att tillaga mat Sous Vide är outstanding. Nuförtiden tillagar vi allt vårt kött vi äter på helgerna på detta sätt. Kortfattat kan man säga att det handlar om att man lägger råvaror i en påse, vakuumförsluter den och lägger ner den i ett vattenbad. Vattnet får en exakt temperatur tack vare att man cirkulerar det genom ett element. En så kallad sous vide cirkulator. Man tillagar alltså maten under kontrollerad temperaturhållning. Genom att tillaga maten i en exakt temperatur blir den aldrig torr eftersom maten aldrig överskrider den perfekta temperaturen.

Hittills har vi bara sous vidat kött. Ja, ett ägg också för at få till det perfekta ägget som sägs ska hålla 63-grader.

Dags att stoppa ner den kryddade och vakumförpackade fisken i det uppvärmda vattnet.

Dags att stoppa ner den kryddade och vakumförpackade fisken i det uppvärmda vattnet.

Kör laxen 20-25 minuter.

Kör laxen 20-25 minuter.

Idag stod jag vid rodret och testade att laga lax sous vide för första gången. Laxen googlade jag mig till blir perfekt på 52 grader. Hur länge den ligger i vattnet spelar egentligen ingen roll. Den blir aldrig varmare än 52 grader och därför perfekt oavsett när man tar upp den. Det finns dock en risk att fibrerna bryts ned och fisken blir för mjuk om man har i den för länge. Riktlinjen är 25-45 minuter, varken mer eller mindre.

Här ligger laxen sous vide = i vakum.

Här ligger laxen sous vide = i vakum.

Vad gäller kryddningen kan man ha i massor med godsaker i paketet med lax. Eftersom jag ville testa skillnaden på ugnsbakat och sous vide gjorde jag enklast möjliga kryddning. Jag saltade laxen och hade på fryst dill, la ner den i påsen, hällde i 1/2 dl god olivolja (per portionsbit, ca 120 g) och förslöt sedan påsen. Jag lät den ligga i vattnet i lite mer än 30 minuter.

Laxen är klar!

Laxen är klar!

Otroligt fin fisk, både till yta och inuti.

Otroligt fin fisk, både till yta och inuti.

Den sous vidade laxen blev helt perfekt. Otroligt fin till utseendet både på ytan och inuti, perfekt kärna och underbar smak. Något för mjuk dock. Ska jag göra om det ska jag testa att ta upp den efter 20-25 minuter max. Kanske också öka temperaturen en eller ett par grader då övriga familjemedlemmar tyckte den var på gränsen till för rå.

Ugnsbakad lax och sous vide lax.

Ugnsbakad lax och sous vide lax.

Den ugnsbakade laxen, som jag hade i ugnen på 175 grader i knappt 20 minuter, blev perfekt den med. Inte lika vacker till utseendet men gudagod smak och bättre konsistens.

Den enklare och snabbare tillagningen talar till ugnens fördel medan smaken talar till sous vides fördel. Jag kommer nog att variera mig vad gäller tillagningssätt. Omväxling förnöjer!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *