Bä bä till middag

Lammstek, potatisgratäng och hemmagjord lingonsylt

Lammstek, potatisgratäng och hemmagjord lingonsylt

Idag blev det, som Filippa säger, bä bä till middag! På svenska lamm! Efter att ha varit iväg med barnen hela dagen, först i simhallen, sen på Ikea där vi åt lunch, sen hem till mamma där vi fikade, så gjorde jag ordning lammstek, potatisgratäng och hemmagjord lingonsylt. Så otroligt gott!!!

Lammstek, 5-6 port

1.2 kg benfritt lamm
Vitlök, 3-4  klyftor
Salt, peppar, rosmarin

Hacka vitlöken. Skär små skåror lite överallt på lammet och lägg dit vitlöken. Salta, peppra och häll på rosmarin och gnid in i lammet runt om. Sätt in i ugnen på 175 grader tills lammet har en innertemperatur på 70-75 grader.

Potatisgratäng, 5-6 port

8 stora potatisar
3 morötter
1 gul lök
1.5 dl lättmjölk
1.5 dl matlagningsgrädde
1.5 dl riven mager grevéost
Salt och peppar

Skala potatis och morötter. Skär potatis, morötter och löken i tunna skivor. Lägg i kastrull. Häll på mjölken och grädden, krydda. Koka på svag värme 15-20 min. Lägg sedan över i en ugnsfast form. Häll på osten och gratinera i ugn 175 grader i ca 30-40 minuter.

Hemmagjord lingonsylt, drygt en liter sylt

1 kg lingon
2 dl vatten
4 dl socker

Rensa och skölj bären om det behövs. Lägg dom i en gryta och häll på vatten. Koka upp och koka bären i 6-8 minuter, skumma om det behövs. Dra grytan från plattan och rör ner sockret, 1 dl i taget, tills att socker är löst. Ös upp den heta sylten på rena varma burkar. Fyll ända upp och skruva omedelbart på lock.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *