Butter daal med nybakat naan

Butter daal med nybakat naan
Butter daal med nybakat naan

När det kommer till mat njuter jag så in i norden av mustiga smaker och rustik enkelhet (i övrigt har jag troligen mer dyra preferenser). Finns knappast något godare än en Butter daal med nybakade naan. Eller som det kallas på svenska en smörig linsgryta med ingefära, tomat och garam masala.

Det tar lite tid att hacka grönsakerna men sedan sköter grytan sig själv.
Det tar lite tid att hacka grönsakerna men sedan sköter grytan sig själv.
Låt gå på svag värme i ca 3 timmar.
Låt gå på svag värme i ca 3 timmar.

Den här gången testade jag Elsa Billgrens recept som hon kallar Aleksanders smöriga daal. Jag gör den i Crock Pot då jag tycker att smakerna utvecklas så mycket mer i Crock Pot plus att jag gillar denna enkla tillagningsmetod. Ni gör på det sätt ni själva finner mest lämpligt, så länge som ni lagar till detta. När ni följer detta recept kommer ni knappast vilja testa någon annan variant. Det var så gott att att smaklökarna gör volter i munnen. I alla fall i min och familjens mun.

Orkar ni inte göra naan går det att ersätta med tortillabröd som steks lätt i varm panna och innan servering penslas med ett gott vitlökssmör.

Butter daal
Butter daal
Smaklökarna slår volter!
Smaklökarna slår volter!

Butter daal, 4 port

1 stor gul lök
6 klyftor vitlök
10 cm färsk ingefära
2 morötter
100 g smör
2 msk rapsolja
2 msk garam masala
400 g krossade tomater
3 dl röda linser
ca 5 dl vatten alternativt 400 g kokosmjölk
salt, peppar

Skala vitlök, lök, morot och färsk ingefära. Hacka allt i små bitar. Ta Crock Pot-grytan för de modeller som klarar detta och ställ på spisen (om din gryta inte klarar av att användas på spisen, använd en stekpanna). Smält smöret och tillsätt oljan. Stek alla grönsaker mjuka några minuter. (obs! att steka grönsakerna är inte ett måste. det går också bra att bara lägga ner allt i grytan direkt. jag tycker dock att grönsakerna får en mildare godare smak när man gör på detta sätt).

Ställ tillbaka Crock Pot-grytan på tillagningsenheten. Tillsätt garam masala, krossade tomater, linser och vatten/kokosmjölk. Rör om och sätt på locket. Låt gå på svag värme i 3 timmar.

Servera med naan, gräddfil och en fräsch grönsallad!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *