Dax för lax

Fisk står på menyn idag. Det är viktigt att vi ser till att få i oss fet fisk 3-4 ggr i veckan. Vanligtvis når vi inte upp till den nivån hemma hos oss, men en dag är bättre än ingen!

Kvällens feta fisk blev lax. I 9 fall av 10 brukar jag ugnsbaka laxen och resultatet blir mer eller mindre alltid perfekt. Färsk lax med god topping (typ pesto, tapenade, smaksatt creme fraiche, ädelost, grädde, etc) i ugn – mmmmm!!! Svårt att misslyckas om man ser till att fisken inte är inne för länge i ugnen. Den ska behålla sin saftighet och spänst så blir resultatet perfekt. Hur länge den ska vara inne i ugnen är dock svårt att generellt uttala sig om, det beror på laxens storlek och tjocklek.

Men vi kan inte alltid äta ugnsbakad lax. Lite variation är trevligt. Därför slog jag till på en laxpasta ikväll. Laxpasta har jag inte gjort på flera år, om ens någonsin. Det var mycket lätt att laga och resultatet blev jättegott!

Laxpasta, 4 port

4 portioner valfri pasta
500 g skinn- och benfri laxfilé
1 stor vitlöksklyfta
1 gul lök
1 dl vitt vin (alt vatten)
2 dl matlagningsgrädde
1 dl små gröna frysta ärtor
salt, peppar

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör. Häll på vin (eller vatten) samt grädde. Låt koka ihop. Skär laxen i små kuber och lägg dem i såsen tillsammans med ärtorna. Koka upp såsen någon minut, det räcker (lite beroende på laxens storlek). Smaka av med salt och peppar.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *