Ekologisk smulpaj
I veckan hade vi gäster hemma. Mattias mamma är ner på besök i Stockholm igen och självklart vill man bjuda på middag. En av Mattias systrar hängde med också. Till huvudrätt blev det en fläskfilégratäng (recept kommer i separat inlägg), ris, sallad och det Grand Blanc-bröd som var kvar (infryst och uppvärmt – magiskt gott!!!). Har man gäster vill man självklart servera något sött och gott till efterrätt. Med tanke på snöovädret fanns ingen som helst tid till att stå i köket och laga till något avancerat och från grunden. Tur då att jag hade kvar en smulpajsmix från Urtekram Då gick det supersnabbt och lätt att svänga ihop en ekologisk smulpaj.
Det blev ekologisk smuldegspaj med smak av kanel. Ekologiska äpplen från egna äppelträdet i botten. Mixen blandades med 100 gram ekologiskt smör. Äpplena toppades med detta crunch och in i ugnen på ca 25 minuter vid 200 grader. Ut kom en riktigt väldoftande, mjuk men ändå spröd paj. Nu gjorde jag en äppelpaj men det går lika bra med andra frukter och bär. Pajen serverade jag med hemgjord vaniljsås.
Hur var pajen då? Jag tyckte den blev god. Gästerna och barnen också. Mattias tyckte den var lite för söt. Möjligtvis lite för mycket crunch faktiskt. Ja, det kan faktiskt bli för mycket av det goda. Annars var det knaprigt och hade god smak av kanel.
Visst kan det vara bra att ha hemma ifall man får oväntade gäster men egentligen totalt onödigt. Det som behövs för att göra en smulpaj från ”grunden” är i princip vetemjöl, socker och smör. Sedan finns det såklart olika varianter. Men det som ingår i en smulpaj är ingredienser som nästan alla har hemma. Lycka till i köket, vad ni än väljer!
Senaste kommentarer