Kost för olika åldrar
Vad är viktigt ur näringssynpunkt under livets första 1000 dagar? Har ungdomar särskilda kostbehov? Vad är viktigt efter att du fyllt 50? Vad bör vi helt enkelt äta för att leva ett långt och friskt liv? Finns det kost för olika åldrar? Idag var jag inbjuden av Nestlé till en inspirationsfrukost kring detta ämne. På plats fanns några av landets främsta experter inom nutrition, mat och hälsa. Det var Annelie Barkelund kommunikationschef på Nestlé som berättade lite om Nestlé och en stor kostundersökning de nyligen utfört, Pernilla Österberg legitimerad dietist på Nestlé infant nutrition om näringsbehovet under livets första 1000 dagar, Per Frank nutrionist på Nestlé om kostbehov för ungdomar samt Tommy Cederholm professor och överläkare vid Uppsala Universitet om vad kan vi äta framför allt på äldre dagar för att leva ett långt och friskt liv.
Intresset för nutrition och hälsa är generellt högt i Sverige. Nästan 70% är intresserade enligt Nestlés undersökning. Kvinnor i högre utsträckning än män. 50% tycker dock det är svårt att veta vilka kostråd man ska följa. Samma siffra 50%, tycker det är svårt att följa de kostråd man får. I första hand hämtar man fortfarande sina kostråd i traditionella medier även om digitala medier kommer starkt. Kunskapen kring hur man ska anpassa kosten efter åldern är hög. 60% anser sig ha kunskap om detta. Hur ska man då anpassa kosten efter åldern?
Det gäller att tidigt i livet tänka på det man ger sina barn att äta. Näring de första 1000 dagarna (under tiden i magen fram till barnets 2-års dag) är avgörande för barnets hälsa senare i livet. Barnet behöver varierad kost och bör aldrig banta. Tillskott av vitamin D och järn är nödvändigt för att få ett tillräckligt intag. Ge D-droppar och järnberikad pulvergröt som ger mer vitamin och mineraler än hemlagad gröt.
Ungdomar då? Väldigt lite skiljer ungdomars näringsbehov från vuxnas. De behöver något mer kalcium, järn, zink, fosfor och vissa B-vitaminer. Energi för tillväxt är mindre än 2%. Kostråden är att de bör äta näringstät mat, äta regelbundet och varierat, variera mängden feta sockerrika men näringsfattiga livsmedel som godis, läsk, glass, kakor och bullar, de bör äta enligt tallriksmodellen, tänka på att äta nyckelhålsmärkta produkter, mer frukt och grönt, mer fisk och mindre rött kött, byta till bättre fett med Omega-3 och välja magra mejeriprodukter. Känns det igen? Samma kostråd som för oss vuxna med andra ord.
Ungdomars vilja att följa dessa kostråd brukar det dock vara si och så med. Äntligen är de stora, har ofta egna pengar att spendera och kan vara ensamma hemma utan att någon vuxen är hemma och styr. Då är det det lätt att det slinker ner en hel del godis, snacks och läsk, bakas kokosbollar eller äts sockerkakssmet direkt från bunken (vem har inte varit där liksom?!). Se istället till att tillgängliga göra nyttiga, snabblagade alternativ. Skippa tex Gorby’s piroger och laga egna, nyttigare piroger att ha liggandes hemma i frysen.
Vi lever allt längre tid. Livslängden har ökat 7 år de senaste 30 åren. Till stor del kan detta tillskrivas bättre matvanor och därmed förbättrad nutrition. Medicinska framsteg har faktiskt begränsad betydelse. Medelhavskost rekommenderas och den innebär i stort sett de kostråd jag nämnt ovan som rekommenderas för ungdomar och därmed även för vuxna och äldre.
Ju äldre man blir desto viktigare är bra mat, fysisk aktivitet (framför allt styrketräning blir extra viktigt) och den sociala delaktigheten. Vad gäller maten bör äldre (65+) tänka på att få i sig extra mycket proteiner, omättat fett som energikälla, antioxidanter och vitamin D.
Slutsatsen är att kosten absolut bör anpassas efter ålder och livssituation. En röd tråd är att satsa på nyttig, bra mat som gör gott för knopp och kropp och tänka på att röra på oss mycket, både genom vardagsmotion och träningspass av olika slag. En bra och näringstät frukost brukar resultera i att man äter bättre även under resten av dagen. Den frukost vi bjöds på under morgonen gav verkligen en bra start på dagen. Färska mackor med lufttorkad skinka och grönsaker, chiapudding med färska bär, fruktsallad och fruktfat och chokladfyllda croissanter (tror jag dog en smula). Som extra guldkant på frukosten var en av Sveriges bästa baristor Matte Carlsson på plats för att servera oss det bästa kaffet och teet.
Nu när vintern kommit med besked finns det väl inget bättre än att sätta sig framför brasan och värma sig med något varmt efter att ha skottat fram bilen, lekt i pulkabacken eller bara varit ute i det fina vintervädret. Varför inte testa ett av Matte Carlssons recept på latte (eller cappuccino) med julsmak!
Latte eller cappuccino med julsmak, 1 kopp
2 tsk julmix
1 kopp espresso
2 dl mjölk
julmix:
Smula dina favoritpepparkakor i en liten skål, använd gärna en mortel så att det blir så finmalt som möjligt. Tillsätt lite mald ingefära och kardemumma samt råsocker efter smak.
Skumma mjölken. Lägg i 2 teskedar av din egentillverkade julmix i koppen. Häll på kaffe och mjölkskum. Har du ingen espressomaskin hemma funkar det även med mörkrostat bryggkaffe och varm mjölk. Toppa gärna med lite kanel. Enjoy!
Senaste kommentarer