En nyttig och god paj
Paj är en väldigt bra rätt på många sätt. Både matpaj och dessertpaj. Det är lätt att göra till många, det är mat som är enkel att förbereda, det är lätt att variera, man kan anpassa innehållet i pajen efter eget smak och tycke, perfekt sätt att ta hand om rester i kyl eller frys, billigt, passar perfekt i matlåda, etc.
Den traditionella matpajen är ofta inte särskilt nyttig. Pajdegen innehåller mycket fett och vitt mjöl, äggstanningen bygger på gräddmjölk eller bara grädde, i fyllningen har man ost med hög fetthalt och många gånger innehåller pajen även bacon eller liknande.
Men det går att göra nyttig paj. Både vad gäller pajdeg och fyllning. En del tycker att man tummar på smaken, men det tycker inte jag. Nyttigare paj passar perfekt som vardagsmat. Den feta varianten kan man spara till festligare tillfällen.
I helgen bakade jag och Filippa en riktigt nyttig medelhavspaj. Vi hämtade inspiration från den senaste receptbroschyren från Hemköp Ladda med långkok men gjorde en egen modifierad variant. Vi utgick från Zucchinipaj med tomatsallad.
Den traditionella pajdagen byttes mot en nyttigare variant med dinkelmjöl och keso. I fyllningen hade vi lättmjölk, fetaost med en fetthalt på 10%, en halv hyvlad och skuren zucchini och 150 gram skuren rökt skinka. Skinkan la vi i då vi har familjemedlemmar som fortfarande inte kan tänka sig att äta helvegetarisk mat.
Pajen blev verkligen matig, smakrik, krämig och god. Låter man bara pajen stå till sig fungerar lättmjölk och lättost alldeles utmärkt i fyllningen. Den nyttigare pajdegen blir inte lika krispig som den med vitt mjöl och smör utan känns mer rustik och väldigt god på sitt sätt. Den här pajen tycker jag verkligen ni ska testa att laga till, eller varför inte inspireras och göra er egen nyttiga pajvariant?!
Zucchinipaj med skinka, 4 port
Pajdeg med keso
1 dl dinkel fullkorn
2 dl dinkelsikt
75 g smör
3 msk keso
ev kallt vatten
Häll mjölsorterna i en bunke. Tärna ner rumsvarmt smör och keso och arbeta samman till en smidig deg. Ev måste lite kallt vatten tillsättas. Kavla ut degen till en platt rundel och lägg i pajform. Nagga botten. Förgrädda skalet i 10 min på 200 grader. Höj sedan värmen till 225 grader.
Fyllning
200 g fetaost, max 10%
3 ägg
2 dl lättmjölk
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk pesto
1/2 zucchini, skivad på längden och skuren i mindre bitar
150 gram skuren rökt skinka
Smula ner osten i pajskalet. Vispa samman ägg, mjölk, pesto, salt och peppar till en äggstanning. Hyvla zucchinin på längden och skär i mindre bitar på tvären. Skär 150 g rökt skinka i strimlor. Varva skinka och zucchini över osten. Häll över äggstanningen. Grädda ca 30 minuter.
En väldigt salt paj (särskilt om man har salt skinka), för att göra den nyttigare borde i alla fall saltet i äggblandningen exkluderas 😉
Ersätt smöret med oliv olja så får man i sig nyttiga fetter också.