Falsk fläskfilé

Falsk fläskfilé

Falsk fläskfilé

Ett av mina mål för året är att försöka laga maträtter som vi inte har testat förut. Det blir lätt så att man snöar in och lagar samma rätter om och om igen. Köttfärs är en råvara som ofta äts hemma hos mig. I form av biffar, köttfärssås eller lasagne för att nämna några klassiska maträtter som också är mycket uppskattade hos både barn och vuxna. I veckan testade vi istället på att göra en för oss ny köttfärsrätt. Det är tydligen en klassisk maträtt där färsen måste stå i frysen ett par timmar. Har man förberett den och bara kan ta fram från frysen går tillagningen på ett kick! Jag pratar om ”Falsk fläskfilé”.

Ser precis ut som fläskfiléskivor

Ser precis ut som fläskfiléskivor

Lägg i ugnssäker form

Lägg i ugnssäker form

Blanda creme fraiche franska örter och steksky

Blanda creme fraiche franska örter och steksky

Häll över köttet och skjuts in i ugnen!

Häll över köttet och skjuts in i ugnen!

Falsk fläskfilé är gjord på blandfärs men man tror att det är fläskfilé man äter. Otroligt gott! Vi serverade kokt potatis och sallad till maten, men det passar lika bra med potatisklyftor, ugnsrostade rotsaker, ris, gryn eller pasta. Rätten passar både till vardags och fest.

Falsk fläskfilé, 4 port

600 g blandfärs
1 1/2 msk aromatkrydda

2 dl creme fraiche franska örter
1/2 dl steksky
Salt, peppar

Blanda färs och aromatkrydda. Forma färsen till två rullar och slå in i plastfolie. Låt stå i frysen minst ett par timmar. Vid tillagning tas rullen fram ur frysen.

Skär i 1-2 cm tjocka skivor. Stek i stekpanna och lägg över i ugnssäker form. Koka ihop en sås av creme fraich och steksky i stekpannan efter att ha stekt köttet. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över köttet och gratinera i 175 grader i ca 15 minuter. Servera med tex kokt potatis och en fräsch grönsallad.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *