Granola med svarta linser

Granola med svarta linser

Granola med svarta linser

Ett av mina nyårslöften är att äta och servera mer frukt och grönt här hemma. Det blev en rivstart med groddar och råkostsallad. Jag försöker få in mer linser och bönor i vår kost. Linser och bönor är nästan det bästa man kan äta. De är bland de mest järnrika grönsakerna och innehåller också andra mineralämnen som kalcium och B-vitaminer, fibrer och kolhydrater. Dessutom är de proteinrika. Nu har jag inspirerats av Lina Wallentinson och gjort granola med svarta linser.

Rosta i ugnen.

Rosta i ugnen.

Lina har inte bara skrivit boken Groddar, skott och mikrogrönt utan även boken Baka med bönor. Den har jag tyvärr inte men efter att ha sett Lina medverka på Nyhetsmorgon här om dagen står boken på min måste-ha-lista. Jag blev så inspirerad! Nu finns några av recepten på Köket.se och här hittade jag bland annat receptet på Chokladgranola med svarta linser. Nu hade jag inte kakaonibs hemma och kallar min variant därför för Granola med svarta linser.

En av de godaste granola jag har smakat!

En av de godaste granola jag har smakat!

Kan vara en av de godaste granola/müsli jag har smakat! Fantastiskt krisp i kombination med mjukhet från de torkade frukterna. Och smaken ska vi inte tala om – mums!!!

(Choklad)Granola med svarta linser, 8 dl

1 dl torkade svarta linser
2 dl havregryn (70 g)
1 dl pumpakärnor
1 dl nötter, hackade, t ex pistasch-, pekan- eller valnötter (jag använde mig av valnötter och cashewnötter)
0,5 dl linfrön
1 dl kokosflakes
0,5 dl kakaonibs (hade inga hemma)
1 tsk flingsalt
0,5 dl rapsolja
0,5 dl flytande honung (jag använde mig av 0.25 dl agavesirap)
1,5 dl hackad torkad frukt, hackad, t ex mango, aprikos, tranbär och fikon (jag använde mig av torkade fikon)

Skölj linserna och lägg dem i blöt över natten eller 8 timmar (eller häll kokhett vatten över dem och låt stå 1 timme). Sätt ugnen på 175°C.

Låt linserna rinna av väl. Blanda dem med havregryn, pumpakärnor, nötter, linfrön, kokosflakes, kakaonibs och flingsalt i en bunke. Tillsätt rapsolja och honung och rör runt så att allt blandas väl.

Häll ut på en bakpappersklädd plåt och rosta i nedre delen av ugnen 30–40 minuter. Rör om då och då så att det inte bränner.

Låt svalna. Skär den torkade frukten i mindre bitar och blanda ner i granolan. Förvara i en lufttät förpackning.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *