Functional foods

Jag gillar verkligen functional foods. Functional foods eller mervärdesmat är livsmedel som är utvecklade för att ge en specifik fysiologisk hälsoeffekt. Hälsoeffekten skall vara vetenskapligt dokumenterad. Det ska finnas ett bevisat samband mellan kost och hälsa och näringsinnehållet ska kopplas samman med detta.

Functional foods är för mig det perfekta sättet att enkelt få i sig de nyttigheter vår kropp såväl behöver. Marknaden har dock på senare tid börjat svämma över av denna typ av livsmedel och det gäller att hålla tungan rätt i mun när man står vid butikshyllorna och ska välja. Allt är ju faktiskt inte vad det utgör sig för att vara.

Jag har också mer och mer börjat intressera mig för hållbarhet och jordens resurser. Vi har bara en planet och den måste vi vara rädda om. Jag är övertygad om att vi alla på något sätt kan bidra genom medvetna val och handlingar. Det kan vara allt från stort till smått.

I kombination med intresset för functional foods och ökad miljömedvetenhet är jag väldigt glad över att ha kommit i kontakt med företaget Oji drinks. Oji drinks är ett nystartat företag som erbjuder funktionella drycker och som har ett tydligt och uttalat miljötänk. Dryckerna är enbart gjorda på naturliga ingredienser och innehåller inga sötningsmedel. De innehåller rättvisemärkt frukt och koffein från gröna kaffebönor. Varje smak har sin egen hälsoprofil och är anpassad för att möta olika behov.

Jag och 11 andra bloggare inom kategorin mat och hälsa har blivit utvalda att ingå i en testpanel för Oji. Det innebär helt kort att vi kommer att få testa Oji och kommer att få massor av inspiration för en lite hållbarare vardag. Idag träffades vi över en lunch på Urban Deli för en kort inspirationsträff. Jag blev verkligen inspirerad och det verkar väldigt spännande att få vara med på det här tåget!

Leva Sunt kommer därmed att få ytterligare en dimension förutom mina huvudämnen kost och motion. Leva Sunt kommer framöver också fokusera på hur jag och min familj kan bidra till ett mer hållbart konsumtionssamhälle och hur vi gör för att dra vårt strå till stacken.

Lite mer om Oji-drickorna. De finns i smakerna Blåbär & Äpple med extra antioxidanter, Ananas & Äpple med extra fiber, Banan & Mango med extra magnesium och Päron & Acerola med extra c-vitamin. Flaskorna som drickan kommer i är också speciell. Flaskan är gjord av 100 procent återvunnen PET och när man har druckit upp innehållet återvinns materialet i flaskan till nya flaskor. Dessutom är den tillverkad på ett sätt som gör att fruktdrycken inte behöver förvaras kyld. Den håller sig ändå färsk i 6 månader, helt utan konserveringsmedel.

Jag har ännu inte hunnit testa drickorna men återkommer självklart med recension. De låter fantastiskt goda och hälsosamma i alla fall!

Ojis mål är att i framtiden ha en helt klimatneutral produkt. Därför kompenserar de för det de ännu inte kan reducera genom att bidra till olika miljöprojekt runt om i världen.

Oji tror på att konsumera saker på ett smartare sätt. De har därför skapat Oji Circle. Här kan man gå ihop tillsammans med andra och upptäcka hur vi alla kan vara med och skapa en mer hållbar konsumtion. Och bli en del av något större. Jag har självklart signat upp mig för detta. Hänger du med?

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *